De kamer [recensie]

Screenshot 2014-04-16 at 21.30.00Het was me nog niet opgevallen dat er in dat gangetje bij de lift nog iets anders was dan de toiletten. O, dacht ik. Een kamertje. Ik deed de deur open en dicht. Meer niet. 

Recensie

Wat een bijzonder boek! Ik heb er enorm van genoten en kan het iedereen aanraden. Het is in korte, boeiende hoofdstukken geschreven, zodat ook drukke Trotse Moeders het uit kunnen lezen, tussen de bedrijven door.

De kamer gaat over Björn. Het is in de ik-vorm geschreven en we krijgen een kijkje in zijn manier van denken en in hoe hij de omgeving beleeft. Björn houdt van regelmaat, van orde en werkt als ambtenaar op een afdeling. Hij omschrijft zijn ergernis wanneer zijn collega’s er duidelijk een potje van maken, bijvoorbeeld wanneer dossiers van het aangrenzende bureau op het zijne terecht komen. En dat soort onbehoorlijkheden pakt Björn op zijn eigen manier aan. Hij heeft daarbij een plan om uiterst onopvallend steeds hogerop te komen, overtuigd van zijn eigen kwaliteiten.

Screenshot 2014-04-17 at 13.14.42Björn valt echter wel op. Hij leeft volledig in zijn eigen wereld. Hij heeft een kamer ontdekt die alleen hij kan vinden en waar hij tot rust komt en daar worden zijn collega’s dan weer erg onrustig van. De spanning op de afdeling loopt op en de meeste collega’s willen dat Björn òf verdwijnt òf stopt met zijn vreemde gedrag en met zijn “bezoekjes” aan “de kamer”.
De afdelingschef gaat op een indrukwekkende manier om met beide partijen, daarbij iedereen in zijn/haar waarde latend.

Björn raakt steeds meer geïsoleerd, zowel ‘in zijn hoofd’ als op de afdeling. Wanneer echter blijkt dat hij in “de kamer” in staat is om ingewikkelde dossier te verwerken, verandert de dynamiek op de afdeling.

Het boek “De kamer” is echt erg mooi, boeiend. Het raakt, omdat het vanuit de “ik-persoon” geschreven is en je een helder beeld krijgt van zowel Björn als zijn omgeving en de invloed die ze op elkaar hebben. Het boek is gebonden, heeft een leeslint en bevat mooie illustraties. Ook mooi om cadeau te doen dus, maar zeker een aanrader om zelf te lezen!

De kamer – Jonas Karlsson
Roman, hardcover, leeslint, 128 pagina’s, uitgeverij Signatuur
Bestel dit boek hier >>>>

 

About Karina Ahles - Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 17 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 14 jaar.

Check Also

Shuggie Bain

‘Een hartverscheurend verhaal over verslaving, verlating en identiteit.’ zo roept Time Magazine. Winnaar van de …