Cassandra, het verhaal van een tweelingzus

imageCassandra, het verhaal van een tweelingzus is in de jaren ’60 geschreven en speelt zich ook in die periode af. Desondanks is het totaal niet gedateerd. Althans, ik merkte het eigenlijk helemaal niet. De thematiek van het boek is van alle tijden, het decor waartegen het zich afspeelt is van minder belang.

Cassandra, het verhaal van een tweelingzus gaat over de eeneiige tweeling Cassandra en Judith. Zij hebben altijd een hechte band gehad en tot een maand of negen geleden ook altijd samengewoond en geleefd. Ze zijn gaan studeren in Berkeley, maar negen maanden geleden is Judith naar New York gegaan en heeft daar een man leren kennen.

Het boek begint op het moment dat Cassandra haar (hun) appartement opruimt om naar huis te gaan, waar Judith gaat trouwen. Ze kent de verloofde van Judith niet, maar wordt wel geacht bruidsmeisje te zijn. Al heel snel wordt duidelijk dat Cassandra niets voelt voor de bruiloft en Judith er van wil weerhouden te trouwen. Ik wil verder niet teveel van het verhaal prijsgeven, al is de kwaliteit van dit boek voor mij niet zozeer gelegen in de plot, maar veel meer in de schrijfstijl.

imageCassandra, het verhaal van een tweelingzus bestaat uit drie delen. Het eerste deel wordt verteld door Cassandra, halverwege het boek neemt Judith het stokje over en het laatste stukje vertelt Cassandra verder. Twee verschillende persoonlijkheden, maar het omschakelen van de ene naar de andere persoon gaat heel soepel.

Het verhaal is heel mooi en meeslepend geschreven en volgens mij ook een compliment aan de vertaler waard. Je kunt je al heel snel overgeven aan de verhaallijn en ik voelde me op een gegeven moment Cassandra. En dit maakt dat het verhaal onder je huid gaat zitten, dat je er over blijft nadenken. Hoe is het mogelijk dat mensen die elkaar zo goed kennen, eigenlijk geen weet hebben van wat er in de ander om gaat?

De gevoelens van beide hoofdpersonen, de andere personen en hun onderlinge relaties, worden mooi omschreven, maar Dorothy Baker beschrijft ook de omgeving heel goed. Je waant je in het ouderlijk huis van Cassandra en Judith, in het stoffige hete Californië op de hete zomerdagen.

Ik vond het een geweldig boek, met een heerlijk open einde. Soms is een open einde frustrerend, vooral als je duidelijkheid wilt hebben over wat er gebeurt met de hoofdpersoon. Soms kan een open einde echter ook geruststellend zijn!

Cassandra, het verhaal van een tweelingzus – Dorothy Baker
Literaire roman, paperback, 256 pagina’s, Nieuw Amsterdam
Bestel dit boek hier >>>>

 

Share

About Isolde

isolde@hupemail.nl'
Werkende moeder van twee dochters (11 jaar en 15 jaar) met thuis ook nog een gezellige beestenboel. Ik hou van lezen en muziek, yoga houdt me met beide benen op de grond en ik haak/maak graag de meest rare wezens in opvallende kleuren.

Check Also

De verloren verteller

Ik houd van lezen. En ik houd van boeken, gewoon, papieren boeken. En sommige boeken …

Share
Share