Iedereen is anders

Als kind ontdek je elke dag meer over jezelf en de mensen om je heen. Je leert mensen kennen die op jou lijken en anderen die totaal verschillend zijn. Sommige mensen zitten ingewikkeld in elkaar, anderen zijn eenvoudiger te begrijpen. Sommige mensen zijn dromers, terwijl anderen stevig met hun twee voeten op de grond staan. Serieus of speels, uitbundig of stil, sociaal of liever alleen. Al die eigenschappen samen maken je tot wie je bent.

Aan de hand van heldere tekstjes en prachtige illustraties maak je in dit boek kennis met tien duo’s van tegengestelde karaktertrekken. Stap binnen in de wereld van de psychologie en ontdek wat de positieve en negatieve kantjes zijn van elke eigenschap. De psychologische tegenstellingen worden voorgesteld door tijdloze en herkenbare figuurtjes met wie jonge kinderen zich makkelijk kunnen identificeren. Met dit unieke boek leren ze nadenken over zichzelf en de anderen om hen heen.

Recensie:
Psychologie voor kinderen, daar draait het om in dit boek. Dat er veel verschillen zijn tussen mensen onderling ondervinden kinderen al snel in hun jonge leven. Dit boek belicht de diversiteit van eigenschappen van de mens. Speciaal bedoeld voor kinderen vanaf zeven jaar die het leuk vinden om te ontdekken wat voor type ze zelf zijn en of ze daarin lijken op bijvoorbeeld hun ouders.

Iedereen is anders heeft een duidelijke opbouw van het boek. Elk tegengesteld duo wordt op zes pagina’s behandeld. Als eerste zie je op twee naast elkaar liggende bladzijden de twee soorten types staan. Bijvoorbeeld eerlijk en sluw. In een duidelijke prent wordt het voorkomen van het type weergegeven en staat kort wat juist zo kenmerkend is voor dit personage. Op de volgende twee pagina’s zie je dan een uitgebreidere uitleg over de – in dit geval – eerlijke en wat juist de voor- en nadelen van dit karakter zijn. De laatste twee pagina’s zijn gevuld met alle informatie over de tegenovergestelde eigenschap; in dit geval dus sluw.

Het boek is kleurrijk en de grappige figuren beelden op zeer herkenbare wijze de beschreven karakters. Als volwassene herken ik de eigenschappen al aan de hand van het plaatje. Erg belangrijk omdat het zo wel begrijpelijker wordt voor kinderen. Voor sommige zevenjarigen zal dit ook wel absoluut een must zijn om het boek volledig te doorgronden. Het is geen boek dat je alleen maar leest, een kind moet er wel de uitdaging in zien om er daadwerkelijk wat mee te gaan doen. Voor de hand liggende stap is natuurlijk om te ontdekken welke eigenschap nu het beste bij je past en dan te ontdekken of anderen jou ook zo zien. Daarna zullen hoogstwaarschijnlijk de ouders volgen, wellicht na een grondige discussie met vriendjes of vriendinnetjes die er de lol ook wel van in zien om de ouders eens flink onder de loep te nemen. Een boek voor de jonge Freud’s onder ons…

Iedereen is anders – Oscar Brenifier
Informatief jeugd, hardcover, 63 pagina’s, Biblion
Bestel dit boek hier via Bol.com>>>

Share

About Irene Kalsbeek

ickalsbeek@gmail.com'
Trotse, alleenstaande mama van een dochter van acht. Hobby's: wandelen, lezen, creatief bezig zijn, scrappen, koken... en een passie voor schrijven! Twee dagen per week ben ik op school te vinden als overblijfmedewerkster bij de Tussenschoolse Opvang.

Check Also

Een tegen allen, leven in groep of (bijna) helemaal in je eentje

Ik ben 43 jaar en nog steeds dol op prentenboeken. Jarenlang ben ik juf van …

Share
Share