Het grote poetsboek [recensie]

Diet Groothuis deelt in ‘Het grote poetsboek‘ wetenswaardigheden, handige schema’s, duurzame tips en slimme trucjes over het schoonmaken. Hoe verjaag je fruitvliegen? Is het nog mogelijk om die vetvlek uit een nieuwe jurk te krijgen? Hoe vaak moet je je huis ventileren? Wie weet dit soort dingen nog? Je moeder weet het, je oma wist het, maar leren onze kinderen nog wel echt poetsen? Het leven is een onophoudelijke oorlog tegen troep en viezigheid, maar die oorlog is makkelijker te winnen dan je denkt. Diet Groothuis heeft net zo’n hekel aan schoonmaken als u en ik, maar ze weet dat een fris, opgeruimd en schoon huis rust brengt in hoofd en lichaam. De kennis van haar ouders en grootouders geeft ze door via dit boek. Van stappenplan van dag tot dag tot jaarplanning; het is nog nooit zo eenvoudig geweest om je goede voornemens om te zetten in daden.

Recensie
Snel en simpel een schoon & opgeruimd huis” is de subtitel van Het grote poetsboek. “Jaja… Moet je eens proberen in een gezin met drie kinderen….“, denk ik meteen. Een huis, zoals het mijne, waarin duidelijk ‘geleefd’ wordt: gespeeld, omgekleed, gedoucht, gegeten etc… Waar de was zich vermenigvuldigd en de sokken zoekraken en waar ook nog een enthousiaste jonge hond doorheen stormt.

Maar schoon is het wel: de toiletten, de badkamer, de kleding, het beddengoed, de keuken: allemaal schoon. Maar opgeruimd? En dat ook nog snel & simpel? Ik ga het boek dus maar eens goed bekijken. Bij de inhoudsopgave ben ik al onder de indruk: wat een gedetailleerd overzicht van allerlei (alle?) mogelijke huishoudelijke klussen en wat daar mee te maken heeft!

Het hele boek is ordelijk en overzichtelijk ingedeeld. En zo’n indeling is erg prettig. Dat zal ook voor een ordelijk en overzichtelijk huis moeten gelden, dus met name de hoofdstukken over “ontspullen” vind ik interessant. Ze zijn prima leesbaar, niet belerend (integendeel zelfs, de auteur bekent dezelfde problemen als ik heb te herkennen! Hoera! Er is hoop!) en inspirerend.

De hoofdstukken over schoonmaken zijn voor mij minder relevant, ik heb erg goed van mijn moeder geleerd hoe ik de verschillende ruimtes in huis schoon moet maken en schoon moet houden. De mini-vlekkengids leert me echter een heleboel nieuwe dingen, fijn!

Het boek is gewoon gezellig om te lezen. Zelfs de hoofdstukken over wc en strijken zijn goed voor een glimlach. En ondertussen krijg ik gewoon zin om toch mijn werkkamer eens goed op te ruimen, maar dan echt goed! Kortom: een boek waarmee ik blij ben, waar ik vrolijk van word en waar ik nog wat van opsteek ook!

Het grote poetsboek – Diet Groothuis
Paperback, 304 pagina’s, uitgeverij Atlas Contact
Bestel dit boek hier >>>>

 

About Karina Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 18 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 15 jaar.

Check Also

Bissell Vac & Steam: stofzuigen en dweilen tegelijk [recensie]

In een huis met 5 personen waarvan 2 met allergie / astma is het extra …