TEAM Papageno: speciale muziek-app voor autistische kinderen gelanceerd in Het Concertgebouw

Aaltje van Zweden is de Trotse Moeder van 4 kinderen. Natuurlijk is ze bekend als “vrouw van”, maar de laatste jaren komt zij zelf steeds meer in het nieuws. Hoewel ze van nature niet iemand is die graag in het middelpunt van de belangstelling staat (lees haar boek “Om wie je bent” wanneer je meer over haar wilt weten), heeft ze door het oprichten van Stichting Papageno en haar blijvende betrokkenheid met het werk van deze stichting, haar werk achter de schermen niet onopgemerkt kunnen blijven doen.

Een van de kinderen van Jaap en Aaltje van Zweden, Benjamin, is autistisch. Het was lastig om contact met hem te maken. Hoewel Benjamin zelf wel liet merken wat hij prettig (en niet prettig) vond, was praten lang niet mogelijk. In de lange zoektocht naar iets wat hun kind zou kunnen helpen (een zoektocht die vrijwel iedere ouder met een ‘extra speciaal’ kind doormaakt), kwamen ze onder andere uit bij de mogelijkheden die muziektherapie biedt.

Contact maken vanuit muziek is een hele mooie, natuurlijke manier om contact te maken. Denk zelf maar eens aan hoe muziek kan ontroeren, vrolijk kan maken. Hoe je soms zonder dat je het doorhebt gaat mee-neuriën, of meebewegen wanneer je bepaalde muziek hoort. Samen met muziek bezig zijn, dat is niet hetzelfde als samen muziek maken maar een veel bredere vorm, kan een basis vormen voor contact en binnen dat contact kunnen nog veel meer stappen en stapjes genomen worden.

Muziektherapie bij kinderen en jongeren met autisme

KPN Mooiste Contact Fonds is 10 jaar geleden opgericht om activiteiten te ontplooien die met contact te maken hebben. Hierbij kun je denken aan middelen om een langdurig ziek kind deel te laten nemen in de klas door onderwijs op afstand, aan KPN vrijwilligers die eenzame ouderen opbellen, maar nu dus ook aan een App die speciaal ontwikkeld is om met meerdere mensen op een veilige manier muziek te maken.

Een muziektherapeut komt meestal met een auto vol muziekinstrumenten bij autistische kinderen thuis. Er is dan voldoende om drie kwartier lang via muziek met een kind te werken. Maar met de app zijn er nog veel meer mogelijkheden. Een muziektherapeut kan samen met een kind met de app aan de slag. Ieder een instrument kiezen en samen kijken hoe dat klinkt. Maar ook met andere kinderen samen kan er muziek gemaakt worden. Denk bijvoorbeeld aan meerdere kinderen op een school of in een gezin.

Stichting Papageno en het KPN Mooiste Contact Fonds maken samen een speciale muziek-app voor autistische kinderen: TEAM Papageno

Vandaag werd deze app, die de naam TEAM Papageno kreeg, officieel gelanceerd in Het Concertgebouw in Amsterdam. Ongeveer 50 kinderen, die allemaal muziektherapie krijgen via Stichting Papageno, waren aanwezig samen met ouders / verzorgers en werden begeleid door een vrijwilliger van KPN. De ochtend was prima verzorgd: iedereen kon drinken krijgen en een heerlijk taartje. Ondertussen hielpen de KPN vrijwilligers met het installeren van de App op de mooie Samsung tablets die de kinderen kregen.

  

En toen was het tijd om naar de grote zaal van Het Concertgebouw te gaan. De praatjes waren kort, maar erg goed, warm en betrokken. Opvallend was hoe alle kinderen gedurende het hele programma actief luisterden en meededen. Jaap en Aaltje van Zweden lichtten kort de app toe en lieten even horen hoe het bekende stukje uit Mozarts Zauberflöte van vogelvanger Papageno klinkt via de TEAM Papageno App en toen was het tijd om de app te gaan proberen.

Muziektherapeut Jantje wist zowel de volwassenen als de kinderen mee te nemen in een reis die ganzen maakten. Met gezamenlijk gemaakt geluid van vleugels, van regen, van wind en van ganzen die tegen elkaar ‘praten’ werd een heel muzikaal verhaal verteld waar iedereen aan mee kon doen. Prachtig!

Daarna mochten we genieten van schitterende muziek door Camerata RCO en werd de ochtend afgesloten. En daarmee heeft Stichting Papageno weer iets nieuws toe kunnen voegen aan het aanbod voor autistische kinderen. Met dank aan het KPN Mooiste Contact Fonds en alle betrokkenen van Stichting Papageno.

 

 

About Karina Ahles - Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 17 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 14 jaar.

Check Also

Kleine grote liefde

Een gezin dat uit elkaar valt en een klein jongetje dat ze weer bij elkaar …