Anders kijken naar Alzheimer

Megan Carnarius pleit in haar boek Anders kijken naar Alzheimer, een warme en liefdevolle benadering van een ziekte die velen treft voor een nieuwe benadering van Alzheimer.

De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie. Deze ziekte, waarbij de cellen in de hersenen steeds minder goed werken en uiteindelijk afsterven, heeft een enorme impact op het leven van patiënten en hun naasten. Nu al zorgen 300.000 mensen thuis voor iemand met dementie.

Alzheimer zal in de komende jaren alleen maar toenemen. Een andere kijk op deze ziekte is daarom gewenst. Megan Carnarius heeft een unieke benadering. Ze gaat in haar boek niet voorbij aan de beperkingen die dementie met zich meebrengt, maar laat juist zien wat er allemaal nog wél mogelijk is. En wat het scheppen van een liefdevolle en warme omgeving voor de kwaliteit van leven kan doen. Dit boek staat vol tips, therapieën, technieken en verhalen die de taak van partners, familieleden en zorgverleners kunnen verlichten.

Recensie
Megan Carnarius is jarenlang werkzaam geweest als gespecialiseerd Alzheimer verpleegkundige. Met haar boek Anders kijken naar Alzheimer geeft ze antwoorden op vragen waar betrokkenen mee verder kunnen.

In het leven van een dementerende komen grote en kleine veranderingen voor. Zelf kunnen ze die niet beheersen, en in een later stadium ook niet meer als zodanig herkennen. De naaste omgeving des te meer.

Naast praktische info, geeft zij ons ook een andere kijk op Alzheimer. Haar uitleg, hoe deze mensen steeds meer in het hier en nu gaan, geen zorgen voor hun toekomst meer hebben en de lasten van hun leven niet meer ervaren, is heel duidelijk.

Vele mensen, waaronder wij, zijn van dichtbij ook geconfronteerd geweest met Alzheimer. Er is dus veel herkenning in dit boek. Prachtig vind ik haar andere kijk op deze mensen. Zij heeft in haar werk ook ervaringen op gedaan op meditatief gebied, en ziet mensen ook in hun dementie, zich van de aarde losmaken. Daar wordt uitgebreid uitleg over gegeven, en het is aan de lezer wat hij of zij daar mee doet. Voor mij was het een invalshoek, waar ik zelf nooit aan gedacht zou hebben.

Waar vroeger deze mensen ” weggestopt” werden, komen ze nu in een ander daglicht te staan. Volwaardig en gerespecteerd. Megan schrijft hierover met een warme en liefdevolle benadering. Immers, we kunnen er allemaal mee te maken krijgen.

Dit boek vind ik een aanrader voor iedereen. Iemand die ermee te maken heeft, kan er veel steun uit halen, diegene die het geluk heeft daarvan gevrijwaard te zijn, geeft het een helder inzicht.

Anders kijken naar Alzheimer – Megan Carnarius
Paperback, pagina’s, uitgeverij AnkhHermes
Bestel dit boek hier >>>>

About Redactie

redactie@trotsemoeders.nl'
De redactie van TrotseMoeders schrijft over algemene onderwerpen, vaak op basis van een nieuws uit andere bronnen of persberichten. In deze artikelen worden over het algemeen geen eigen meningen, stellingen of reviews gegeven.

Check Also

Het zal je moeder maar wezen – Karin Bruers

Het zal je moeder maar wezen heeft op de cover de volgende omschrijving: “Een tragikomisch …