Thuis bevallen

Nederland is één van de weinige landen in de westerse wereld waar vrouwen ervoor kunnen kiezen om thuis te bevallen. In de meeste landen moet je in het ziekenhuis bevallen. Als je langer dan 37 weken zwanger bent en jij en je baby gezond zijn, mag je thuis bevallen. Zo’n 13 procent van de vrouwen kiest hier tegenwoordig voor.

Wanneer kun je thuis bevallen?

Het is niet altijd mogelijk om thuis te bevallen. Zo kan dit niet als je in een appartement woont dat hoger ligt dan de 1e verdieping. Ook kan het zijn dat je vanwege je medische geschiedenis moet bevallen in het ziekenhuis. Dit kun je navragen bij je verloskundige. Daarnaast kan zorgverzekeraar vergelijken verstandig zijn. Wat krijg je allemaal vergoed bij de verzekeraar? En wil je je eventueel aanvullend verzekeren voor kraamzorg? Je kunt een medisch kraampakket aanvragen bij je verzekeraar als je thuis gaat bevallen. Dit moet binnen handbereik liggen en hier zitten alle spullen in die je nodig hebt. Leg ook zelf wat dingen klaar die je nodig hebt, zoals kleertjes voor je kindje en kruikjes.

Hoe werkt een thuisbevalling?

Als je thuis gaat bevallen, zijn je eigen verloskundige en een kraamverzorgster hierbij aanwezig. Je belt de verloskundige op het moment dat je regelmatige weeën hebt. Deze komt langs om te kijken hoe het met je gaat en om de ontsluiting te checken. Wanneer de ontsluiting ver genoeg gevorderd is, gaat de verloskundige alvast alle spullen klaarzetten voor de geboorte van je baby en komt de kraamverzorgster. Deze assisteert bij de bevalling en neemt daarna de zorg over.

Indien gewenst kan je partner een grotere rol spelen bij de thuisbevalling dan bij een bevalling in het ziekenhuis.

Is thuis bevallen veilig?

Uit een wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd tussen 2000 en 2006 onder meer dan een half miljoen Nederlandse vrouwen is gebleken dat het net zo veilig is om thuis te bevallen als in het ziekenhuis. Het onderzoek wordt als zeer betrouwbaar gezien, alhoewel de discussie blijft bestaan of het net zo veilig is. Het aantal vrouwen dat ervoor kiest om thuis te bevallen neemt ook af. Waar in 2006 nog zo’n 25 procent van de vrouwen thuis beviel, is dat tegenwoordig zo’n 13 procent. De voornaamste reden hiervoor is dat meer vrouwen gebruik willen maken van pijnmedicatie bij de bevalling. Dat kan alleen in het ziekenhuis. In coronatijd bevielen weer meer mensen thuis.

Thuis of in het ziekenhuis bevallen?

Het is een heel persoonlijke keuze of jij thuis of in het ziekenhuis wilt bevallen, tenzij je sowieso in het ziekenhuis gaat bevallen vanwege medische redenen. Sommige vrouwen kiezen voor een thuisbevalling om alle medische apparatuur en pijnstilling te vermijden, terwijl dit voor een ander juist een reden is om voor het ziekenhuis te kiezen.

 

 

 

Share

About Advertorial

info@trotsemoeders.nl'
Een advertorial is interessante content die gesponsord wordt door een of meerdere van onze partners. Heb je interesse in een advertorial, neem dan contact op met info@trotsemoeders.nl

Check Also

Risico voor moeder en kind bij inleiden bevalling zonder medische indicatie

Wereldwijd kiezen steeds meer vrouwen voor het inleiden van een bevalling voordat de baby volledig …

Share
Share