juffrouw julia's jaszakken

Juffrouw Julia’s jaszakken

 

Juffrouw Julia’s lila jas heeft wel honderd zakken! Wat daar allemaal in zit? Muizen, pollepels, ijsjes, skateboards, krokodillen, olifanten, enzovoort. Dat verzin je gewoon niet.

Juffrouw Julia’s jaszakken is een origineel prentenboek van Quentin Blake, één van de meest geliefde en succesvolste auteurs van Engeland. Blake illustreerde wel 300 boeken en won onder meer de internationale prijzen de Hans Christian Andersen Award, voor illustraties en de Bologna Ragazzi Prize. In Nederland kennen we hem vooral van zijn altijd grappige tekeningen voor de verhalen van Roald Dahl.

Huberte Vriesendorp is een van de meest gerenommeerde vertalers van kinderboeken in Nederland. Ze vertaalde zo’n 200 titels, waaronder diverse legendarische boeken van Roald Dahl. In 1993 ontving ze het Charlotte Köhlerstipendium voor haar Dahlvertalingen. Ze kan de boeken van Roald Dahl zo vertalen zonder dat de magie van zijn woorden verloren gaat en zodat de typische Dahlhumor behouden blijft.

Recensie
Het gaat in het boek Juffrouw Julia’s jaszakken vooral om de tekeningen van Juffrouw Julia en haar Jaszakken: die zijn echt geweldig. En het idee is natuurlijk superleuk: in de jas van deze Juffrouw zit alles wat je je maar wensen kan. Zo is er bijvoorbeeld de zak met toeters waarmee je iemand, die net een dutje aan het doen is, heel erg kan laten schrikken. Of de zak met hoeden om de geiten op te zetten. En voor als het gaat regenen heeft Juffrouw Julia een zak vol paraplu’s. Er is ook een jaszak waarvan je zelf mag bedenken wat er in zit, iets wat je heel graag zelf zou willen hebben. En dat is natuurlijk eindeloos zalig fantaseren samen met je kind.

Wel heb ik het gevoel dat de plaatjes eerst getekend zijn en dat de tekst er pas later bijgeschreven is. Op zich is dat niet erg natuurlijk, alleen ontstaat er nu een gevoel van ‘er moest nog een tekst bij, dus dan maar deze.’ De rijmpjes zitten hier en daar ritmisch wat rommelig in elkaar, wat ‘struikelplekken’ oplevert. En dat is jammer, omdat het de vaart een beetje uit het verhaal haalt. Maar als er vervolgens een olifant, skateboards en een hele gootsteen uit de jas van Juffrouw Julia tevoorschijn komen is dat natuurlijk hilarisch en dat maakt het allemaal meteen weer goed.

Juffrouw Julia’s Jaszakken – Quentin Blake
Prentenboek, hardcover, 40 pagina’s, Rubinstein

Lees ook:
Wat het lieveheersbeestje hoorde
De prinses van ver
Ik wil de maan

About Hanneke Blanksma

hannekeblanksma@hetnet.nl'

Check Also

Matilda

Matilda is briljant. Ze is een gevoelig meisje, dat geweldig goed kan leren. Matilda kon …