Iets

Klein Ventje en Groot Ventje spelen graag spook of monster. Ze jagen elkaar gierend van het lachen de stuipen op het lijf. Maar plots klinkt er een raar geluid. “Iets,” fluistert Klein Ventje. “Iets komt.” Het is iets dat niet bij het spel hoort…
De schrik slaat Klein Ventje om het hart.
Een heerlijk speels prentenboek vol humor, angst en verbeelding.

Recensie
Iets vertelt het verhaal van twee broers die genieten van “enge” spelletjes, zoals het verkleden als monster of spook.  Het tweetal is heerlijk in de tuin aan het spelen en mama doet mee. Maar net wanneer hun moeder naar binnen is gegaan, horen de twee broertjes een geluid dat ze niet kunnen plaatsen. Hun fantasie gaat met hen op de loop en ze worden toch wel een beetje bang… Waar komt dat geritsel en gepiep vandaan? Nog belangrijker, wat is het dat die enge geluiden maakt?

De prenten zijn levendig en brengen spanning in het verhaal. Zo zie je – wanneer het tweetal in de tuin tussen de struikjes zit – allerlei gezichten in de struiken. Ze horen iets en ze zijn bang. Alles lijkt opeens anders en elk geluid klinkt angstaanjagend. Ook de tekst laat niet veel tot de verbeelding over… De kinderen in het verhaal proberen zichzelf gerust te stellen. Het geluid komt niet van een hongerige kindervreter, geen kwijlende hellehond en geen  moordende robot. Ehh… dit boek is duidelijk niet bedoeld voor kinderen die snel bang zijn!

Wanneer ik op de achterzijde kijk, valt mijn oog op de doelgroep. Voor kinderen vanaf drie jaar. Ik geloof niet dat ik dit boek aan mijn dochter had voorgelezen toen ze drie was.
Niet dat mijn meisje op die leeftijd nou echt in zat over monsters of spoken, maar meer ter voorkoming van. De levendige prenten komen best angstaanjagend over en daardoor zou ik het zelf niet zo snel gaan voorlezen aan kinderen van drie jaar. Vanaf een jaar of vijf zou mij persoonlijk een beter advies lijken. Dan leren ze wat meer relativeren en zien ze meer het verschil tussen echt en niet echt.

De afloop zal ik niet verklappen, maar ik kan je wel geruststellen… Iets was inderdaad geen vampier met angstaanjagende tanden, geen moordende robot en ook geen dode die uit het graf herrees. Zoals zo vaak worden simpele dingen soms heel erg eng als je bang bent…

Iets – Inge Bergh
Prentenboek, hardcover, 32 pagina’s, De Eenhoorn
Bestel dit boek hier via Bol.com >>>

Lees ook:
Pip en Posy en het enge monster
Joppie verkleedt zich
Zeg kleine eekhoorn, wat spring jij dapper

About Irene Kalsbeek

ickalsbeek@gmail.com'
Trotse, alleenstaande mama van een dochter van acht. Hobby's: wandelen, lezen, creatief bezig zijn, scrappen, koken... en een passie voor schrijven! Twee dagen per week ben ik op school te vinden als overblijfmedewerkster bij de Tussenschoolse Opvang.

Check Also

Abel en Ad [bespreking]

Mogen een eekhoorn en een rat wel vrienden zijn? Goede vraag… mogen een eekhoorn en …