De geluksvogel

15743_De geluksvogel 72Harold Wechter is een Nederlandse reclameman die een wijnchateau in Frankrijk heeft gekocht. Hij komt in contact met Régis, een door en door Franse wijnboer wiens zaken niet al te best gaan. Harold adviseert Régis een `Camping à la ferme te beginnen. Hiermee ontketent hij een onstuitbare reeks voorvallen die op de camping op het zinderende Zuid-Franse platteland tot bizarre situaties leidt.

Een advocatenkantoor wordt met kettingzagen het bos ingestuurd, Hollandse naaktlopers biodansen in het maanlicht, een belastinginspecteur krijgt te maken met een verrassende vorm van biologische oorlogsvoering en een druivenfluisteraar zoekt de mysterieuze wijngaard met merlotdruiven van verwoestend lekkere kwaliteit.

Recensie:
Lezen is een grote hobby van mij en boeken van nieuwe auteurs proberen vind ik geen straf. De geluksvogel van Ilja Gort is het eerste boek dat ik van hem in handen krijg en ik ben benieuwd wat voor boek het is. In het voorwoord ontdek ik al dat het niet gaat om een geheel nieuw boek van Ilja, maar dat het een herschreven versie is van Het Merlot Mysterie. Voordat het boek in herdruk ging, besloot de auteur hier en daar wat wijzigingen in het verhaal aan te brengen. Ik weet niet of het boek echt leuk is om te lezen wanneer je de eerste versie al hebt gelezen, maar dat probleem heb ik in ieder geval niet.

de geluksvogel fotoDe schrijfstijl van schrijver en wijnboer Ilja Gort is iets waar ik erg aan moet wennen. De zinnen en het taalgebruik vind ik niet echt vloeiend lopen. Dat er regelmatig zinnen in het Frans voorkomen maakt het geheel niet leesbaarder voor mij, aangezien ik deze taal niet echt goed beheers. Laten we zeggen dat ik van mijn middelbare schooltijd niet veel meer heb onthouden dan slechts een paar Franse woordjes.

Het verhaal van de Nederlandse reclameman en de Franse wijnboer vind ik wat traag op gang komen, het duurt even voordat er echt iets te beleven valt. Jammer, want persoonlijk houd ik van boeken die snel beginnen te leven. Wanneer ik eenmaal een beetje in het verhaal zit, is het wel een aardig boek om te lezen, maar het is niet echt iets dat tot mijn genre behoort. Het verhaal blijft een beetje oppervlakkig en mist in mijn ogen wat diepgang.

Nu ben ik ook geen Francofiel en heb ik ook niets maar dan ook helemaal niets met wijn. Ik denk dat dit zeker meespeelt met het feit dat ik me niet echt aangetrokken tot het verhaal voel. Grootste bottleneck bij mij blijft toch de Franse taal, dus het is wellicht praktisch als je een beetje kennis hebt van deze taal. Of je moet het gewoon in je hebben dat je dit structureel kunt negeren, maar die gave heb ik helaas niet.

De geluksvogel – Ilja Gort
Roman, 240 pagina’s, A.W.Bruna Lev.
Bestel dit boek hier >>>>

Share

About Irene Kalsbeek

ickalsbeek@gmail.com'
Trotse, alleenstaande mama van een dochter van acht. Hobby's: wandelen, lezen, creatief bezig zijn, scrappen, koken... en een passie voor schrijven! Twee dagen per week ben ik op school te vinden als overblijfmedewerkster bij de Tussenschoolse Opvang.

Check Also

De verloren verteller

Ik houd van lezen. En ik houd van boeken, gewoon, papieren boeken. En sommige boeken …

Share
Share