Een missed abortion, of in het Nederlands ook wel een ‘verborgen miskraam’ genoemd, is een situatie waarbij een zwangerschap stopt met groeien, maar het lichaam dit nog niet heeft opgemerkt. Met andere woorden, het vruchtje is overleden, maar het lichaam heeft de zwangerschap nog niet afgestoten.
Wat zijn de symptomen?
In tegenstelling tot een ‘normale’ miskraam waarbij er vaak bloedverlies en krampen zijn, zijn er bij een missed abortion of in het Nederlands: verborgen miskraam, vaak geen duidelijke symptomen. Dit maakt het ook lastiger om te ontdekken. Soms kunnen vrouwen last hebben van:
- Verminderde zwangerschapsverschijnselen: Misselijkheid, vermoeidheid en andere zwangerschapskwaaltjes kunnen afnemen.
- Geen groei van de baarmoeder: Bij een echo kan worden gezien dat de baarmoeder niet meer groeit zoals verwacht zou worden.
- Geen harttonen van het baby’tje: Tijdens een echo kunnen er geen harttonen meer worden gehoord.
Hoe wordt een missed abortion vastgesteld?
Een missed abortion wordt meestal vastgesteld tijdens een echo. De arts zal kijken naar de grootte van de baarmoeder, de groei van het vruchtje en of er hartactiviteit is.
Wat zijn de oorzaken?
De exacte oorzaak van een missed abortion is vaak niet bekend. Chromosomale afwijkingen in het vruchtje zijn een veelvoorkomende oorzaak. Ook hormonale problemen, infecties of bepaalde medische aandoeningen kunnen een rol spelen.
Wat zijn de gevolgen?
Een missed abortion kan emotioneel zwaar zijn voor een vrouw. Het is belangrijk om te weten dat je niet alleen staat en dat er hulp beschikbaar is.
Wat zijn de behandelmogelijkheden?
De behandeling van een missed abortion hangt af van verschillende factoren, zoals de duur van de zwangerschap en de persoonlijke voorkeur van de vrouw. Meestal wordt geadviseerd om het lichaam de kans te geven om het vruchtje vanzelf af te stoten. Dit kan enkele weken duren. Soms is een medische of chirurgische behandeling zoals een curettage, nodig om het proces te bevorderen.
Is het mogelijk om na een missed abortion weer zwanger te worden?
In de meeste gevallen is het mogelijk om na een missed abortion weer zwanger te worden. Het is belangrijk om na een missed abortion voldoende rust te nemen en eventueel met een arts te overleggen over de beste aanpak voor een volgende zwangerschap.
Wil je meer weten?
Als je meer informatie wilt over missed abortions, raad ik je aan om contact op te nemen met je huisarts of gynaecoloog. Zij kunnen je persoonlijk advies geven en je vragen beantwoorden.
Disclaimer: Deze informatie is bedoeld als algemene kennismaking en vervangt geen medisch advies. Raadpleeg altijd een arts voor persoonlijk advies. Dit artikel is geschreven samen met Gemini.