Klerezooi

In mijn workshops hoor ik vaak “kleding” als knelpunt in het gezin. Doorvragen leert dat het dan gaat om verschillende aspecten hiervan: opruimen en ordenen van grote en kleine kleren, overzicht krijgen en houden welke kleding voor welk seizoen beschikbaar is, het combineren van kleding, kortom alles draait hier om logistiek. Daarom hier een aantal tips om je “klerezooi” de baas te worden.

De voorbereiding

 • Als je op je lijstje “kleding uitzoeken” hebt genoteerd, is de kans klein dat je daadwerkelijk aan de slag gaat hiermee. Hak je project in stukjes, dan krijg je overzicht! Doe steeds een deel van een kast. Plan een aantal keren een half uur tot drie kwartier in. Gewoon inplannen in je agenda. Een afspraak met jezelf is toch ook een afspraak?
 • Als je “bij” bent, plan je steeds aan het begin van ieder nieuw seizoen tijd in om de kledingkasten te organiseren, zo ben je altijd op tijd met het kopen van basiskledingstukken en schoenen, en vis je niet achter het net.
 • Maak per lid van het gezin per seizoen een lijstje met wat je nodig hebt. Een aantal voorbeelden: regenkleding, laarzen, sokken, leggings, basisshirts met lange en korte mouw, jas, fleecevest- of trui, badpak, zwembroek of bikini, gymkleding etc.  Dit lijkt overdreven, maar zorgt ervoor dat je ook al zaken voor komend seizoen in de uitverkoop kunt scoren, wel zo voordelig!
 • Bedenk dat alles wat je in huis haalt, jouw energie en aandacht vergt. Uitgebreide garderobes vergen dus veel tijd en aandacht!
 • Heb je een hekel aan strijken of heb je er geen tijd of zin in? Houd daar dan rekening mee met de aanschaf van kleding!

Wat doe je met oude kleding?

 • Kleding die goed is kun je verkopen aan een tweedehands winkel, of doorgeven aan bekenden die het goed kunnen gebruiken.
 • De kringloopwinkel is vaak ook heel blij met gebruikte kleding.
 • En er zijn veel goede doelen die kleding inzamelen.
 • Rommelmarkten / kledingverkoop of-ruilbeurzen.
 • Representatieve kleding kun je doneren aan www.dressforsucces.nl Prachtig initiatief!

Kinderkleding bewaren voor een volgend-in-de-rij kind

 • Heb je, zoals ik, twee meisjes, en wil je kleding bewaren voor een volgende ronde? Sorteer de kleding dan direct op maat en seizoen. Bewaar ze in plastic boxen (of dozen) en schrijf de maat erop. Kun je ook doen met schoenen, laarzen, slippers etc.
 • Wij krijgen van familie en vrienden ook vaak kleding voor een nieuwe ronde bij onze kinderen. Ik ben er altijd heel blij mee, zoek alles direct uit en sorteer op maat en seizoen. Altijd weer een feestje als de kratten open gaan!

Kinderkleding: Wat zijn handige basics om in huis te hebben?

 • Shirts met lange en korte mouwen en voor meisjes leggings in dezelfde kleur erbij. Direct aan het begin van het seizoen al aanschaffen, anders vis je achter het net. Denk aan witte T-shirts met lange en korte mouwen.
 • Spijkerbroek, lange en/of korte variant. Eindeloos te combineren en desgewenst in de uitverkoop al aan te schaffen voor volgend jaar. Zomerjassen, winterjassen, spijkerjas met bodywarmer.
 • Zwemles: denk aan bikini/badpak/zwembroek en badhanddoek. Kun je ook al in uitverkoop aanschaffen en bijvoorbeeld met Sinterklaas of verjaardag cadeau doen.
 • Heb je al veel kleding maar vind je de kleurtjes in dit seizoen zo leuk? Koop dan gewoon een paar basics in de kleuren van dit seizoen. Of een of twee shirts.
 • Koop je meestal complete sets kleding? Vergeet dan bijpassen de sokken en/of riem niet. Dan hoef je niet meer apart op pad hiervoor.

wasmachine

Opruimen van kleding

 • Waarom zou je kinderonderbroeken opvouwen? En heb je wel eens een string geprobeerd op te vouwen? Doe dit soort losse zaken gewoon in een mandje in de kast.
 • Sokken, onderbroeken, hemden, T-shirts etc. kun je ook handig in laden opbergen. In mandjes bewaar je alles netjes bij elkaar.

Sokkenwezen (zgn. eenlingen)

 • Een veel gehoord probleem tijdens de workshops. Hieronder een aantal oplossingen.
 • Babysokjes verdwijnen soms gewoon. Waszakjes waarin je de sokjes verzamelt zijn erg handig.
 • Bij grotere gezinsleden kun je ook voor iedereen een eigen waszak ophangen waarin iedereen z’n sokken verzamelt. Als je de sokken een maat groter koopt, kun je de gehele waszak ook in de droger doen. Ieder gezinslid zoekt vervolgens zelf even de sokken uit zijn eigen waszak bij elkaar.
 • Je kunt sokken ook met speciale sokkenknijpers bij elkaar doen als je ze in de was doet.

Deze gastblog is geschreven door Martine Floor-Bron. Zij combineert haar passies schrijven en organiseren in haar bedrijf www.mbee.nl. Martine geeft trainingen timemanagement en effectief werken aan professionals en helpt drukke gezinnen met het organiseren van hun gezin via persoonlijke coaching, online coaching en workshops. Martine woont op een boerderij op de Veluwe en is moeder van Rianne (8), Simone (6) en Mark (4).

About Redactie

redactie@trotsemoeders.nl'
De redactie van TrotseMoeders schrijft over algemene onderwerpen, vaak op basis van een nieuws uit andere bronnen of persberichten. In deze artikelen worden over het algemeen geen eigen meningen, stellingen of reviews gegeven.

Check Also

Zootje ongeregeld

Iris Boter… die naam komt me zo bekend voor? En ineens kan ik het plaatsen: …