In het donker [recensie]

Het recht zegeviert niet altijd, want rechercheur Scarlett Bishop heeft talloze bad guys door de mazen van het net zien glippen en hun straf zien ontlopen. Tot nu toe heeft ze haar wraakgevoelens kunnen beteugelen, maar nu wordt die zelfbeheersing danig op de proef gesteld. Journalist Marcus O’Bannion zet zich in voor slachtoffers en hun rechten. Hij gelooft dat hij inmiddels alles gezien heeft op het gebied van zieke geesten en verdorvenheid, maar dan raakt hij betrokken bij het onderzoek naar de moord op een jonge vrouw die ooit zijn hulp zocht. Het onderzoek leidt Scarlett en Marcus naar een omvangrijk netwerk van mensenhandel. Scarlett en Marcus moeten zich inlaten met meedogenloze figuren en zullen ze hun eigen grenzen moeten overtreden. Als ze tenminste levend uit handen van de bende weten te blijven …

Recensie
Eerlijk gezegd hikte ik er een beetje tegenaan om te beginnen aan In het donker. Het is op z’n zachtst gezegd nogal dik, met grote bladzijden en kleine letters. Met alleen maar leestijd in weekenden en voorlopig geen vakantie in het vooruitzicht, bleef ik uitstellen. Stel je voor dat het boek dan niet leuk is …
Maar na anderhalf uur lezen was ik er vanuit overtuigd dat ik echt met een goed boek te maken heb. Goed geschreven, spannend, ingewikkeld … en dan maakt het niet uit dat het bijna 800 pagina’s heeft. Sterker nog, meer had ook gemogen!


Hoofdpersonen van In het donker zijn inspecteur Scarlett Bishop en krantenuitgever Marcus’ O’Bannion. Ze hebben elkaar negen maanden ook ontmoet en zijn elkaar niet vergeten. Ze treffen elkaar nu weer, vlak na de moord op het Filipijnse meisje Tala. Tala is het slachtoffer van meedogenloze mensenhandelaars. Een groepje mannen dat onder het dekmantel van een speelgoedimporteur mensen onder valse voorwendselen naar de Verenigde Staten lokt om ze dan in de ellende te storten. Arbeid, slavenarbeid eigenlijk, of vernederende prostitutie.

In het donker beslaat slechts twee dagen, en een korte epiloog een week later. Het is daarmee bijna real time geschreven, ware het niet dat verschillende passages zich min of meer gelijktijdig afspelen.

Er doet een bijna duizelingwekkend aantal personen mee aan In het donker. Toch is het als je eenmaal goed in verhaal zit, niet lastig om te onthouden wie wie is en hoe iedereen zich tot elkaar verhoudt.

Scarlett en Marcus zijn verliefd op elkaar en Scarlett komt er achter dat Marcus en zijn team bij de krant The Ledger zich al jaren lang achter de schermen inzetten voor vrouwen en kinderen die het slachtoffer zijn van mishandeling en huiselijk geweld. Zo wilde Marcus ook Tala proberen te helpen.

Marcus mag meelopen met het politieteam, maar al snel blijkt dat hij op de dodenlijst staat van de mensenhandelaars. In het donker maakt geregeld gebruik van flashbacks naar zowel het nabije als het verdere verleden. Zo begrijp je bijvoorbeeld waarom de gewetenloze mensenhandelaars Marcus op de korrel willen nemen. Als het donker is, dat is het moment waarop het leven het gevaarlijkst is, waarop de twijfels komen en wanneer de herinneringen het meest levendig zijn.

In het donker gaat over de gruwelijke hardheid van mannen zoals Kenneth Sweeney en Demetrius. Mannen die er niet voor terug deinzen te martelen en te moorden, wiens ultieme doel het is veel geld te verdienen om in de toekomst een rijk en onbezorgd leven op een tropisch eiland te leiden en die alles doen om dat doel te bereiken.

Maar In het donker gaat ook over het harde werk van de politie en de FBI, die tot het uiterste gaan om misdaden op te lossen. En over de goedheid mensen zoals Marcus O’Bannion en zijn team die alles er voor over hebben om andere mensen uit de ellende te helpen en bereid zijn hun leven daarvoor op het spel te zetten.

Dit is alles is verpakt in een bloedspannend verhaal, waarin enige romantiek ook nog een rol speelt. Romantic suspense schrijft Karen Rose, het is vooral suspense in In het donker, met precies genoeg romance om de spanning te breken en zonder dat het een hoofdrol gaat spelen.

In het donker is een van de beste thrillers die ik in het afgelopen jaar heb gelezen. Karen Rose smaakt absoluut naar meer!

In het donker – Karen Rose
Thriller, paperback, 780 pagina’s, uitgeverij De Fontein
Bestel ‘In het donker’ hier >>>>

Share

About Isolde

isolde@hupemail.nl'
Werkende moeder van twee dochters (11 jaar en 15 jaar) met thuis ook nog een gezellige beestenboel. Ik hou van lezen en muziek, yoga houdt me met beide benen op de grond en ik haak/maak graag de meest rare wezens in opvallende kleuren.

Check Also

De weg naar huis – Sebastian Fitzek

Een verontrustend telefoongesprek, een sterfdatum in bloed, en nog twee uur tot die dag aanbreekt… …

Share
Share