RobinHiggins / Pixabay

‘Omringd door idioten’ door Zweedse coach Thomas Erikson

TM Omringd door idioten Thomas EriksonWie herkent niet de situatie waarin je in je omgeving communiceert met collega’s, vrienden, familie-leden, relaties en denk “wat een idioot” of wat netter “ik begrijp zijn opvattingen/gedrag niet?”. Bedenk dan wel dat ook die ‘idioten’ dat ook van jou zouden kunnen vinden. Kortom een universeel menselijk probleem en oorzaak van veel stress, ruzies, en onbegrepen goede bedoelingen. In de psychologie herkent men dit probleem direct als ‘botsende persoonlijkheden’ en de persoonlijkheid, net als intelligentie, seksuele geaardheid, lenigheid, etc, zijn zaken die lijken voor een groot deel ‘ingebakken’ te zijn in de persoon en kunnen niet of slechts moeizaam worden veranderd. De enige mogelijkheid is dan voor het beheersen en voorkomen van grote en kleine persoonlijke ‘botsingen’, thuis, op het werk, in de klas, of in het team, als iedereen zich bewust is van de persoonlijke verschillen in karakter en daarop kan handelen. Over dat laatste gaat dit boek ‘Omringd door Idioten‘ van Thomas Erikson en is gebaseerd op de analyse van iemands persoonlijkheid met kleuren: de DISC methode, in 1956 ontwikkeld door William Moulton Marston en de psycholoog Walter Clarke. En nu maar hopen dat je de mensen in je omgeving in het juiste kleurenpalet kan indelen!

Inhoud

Drijf je collega je tot waanzin met zijn overdreven liefde voor details? Botst het gematigde karakter van je geliefde met je eigen enthousiasme? Sommige mensen beweren dat zij omringd worden door idioten. Zij begrijpen hun collega’s of familie niet, hoe ze ook hun best doen. Als je echter meer inzicht hebt in het gedrag van de ander, en dat van jezelf, kun je beter met de ander communiceren. Een veelgebruikte methode daarvoor is het aanduiden van gedragsstijlen met kleuren. Ben je bijvoorbeeld rood, dan wil je snel tot de kern van de zaak komen. Heb je voornamelijk gele kanten, dan ben je snel enthousiast, groen staat voor stabiliteit en blauwe eigenschappen hebben te maken met informatie en details. Thomas Erikson leert je om op praktische en eenvoudige wijze dit kleurenschema toe te passen. Omringd door idioten helpt je collega’s, vrienden en familie beter te begrijpen.

Omringd door idioten | Thomas Erikson | Paperback | vertaald uit Zweeds door Wiveca Jongeneel | ISDN 9789402701449 | Uitgeverij HarperCollins | 320 pagina’s | € 20,- |

Beoordeling

Een vriendin van me heeft het vaak over botsingen met collega’s, waarna ze dan afsluit met “ik had het kunnen weten, want zij heeft helemaal geen blauw” (of iets dergelijks). Ze heeft me al vaak uitgelegd hoe het ongeveer zit met de indeling in verschillende kleuren, maar het bleef niet goed hangen. Bij “Omringd door idioten” worden niet alleen de eigenschappen die de indeling in de kleuren bepalen, uitgelegd, maar er worden ook voorbeelden gegeven waardoor ik bij iedere kleur meteen één of meerdere mensen in gedachten krijg! En dan blijft het wel beter hangen en is het ook interessant om mensen in mijn directe omgeving op deze manier te gaan bekijken.

Op zich is dat al verhelderend, het geeft inzichten waarom contacten met sommige personen zo probleemloos gaan en waar irritaties bij andere mensen vandaan komt. En dat geeft echt al rust.

Omringd door idioten aanbeveling

De volgende stap is dan om iets met dat inzicht te doen. En dat kan erg eenvoudig zijn. Wanneer jouw kleur en die van de ander niet ‘matchen’ is er namelijk voldoende te vinden om toch te ‘synchroniseren’. Geen enkele kleur is namelijk ‘goed’ of  ‘fout’, maar de ene kleur ligt je beter dan de andere. In feite gaat het om inlevingsvermogen, maar zonder dat je van alles aan hoeft te voelen. Je kunt namelijk al inschatten hoe je het contact werkzaam kunt maken, door te kijken wat voor persoon (kleur) je tegenover je hebt.

Echt top, dit boek. Leerzaam, goed te lezen en echt handig!

About Karina Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 18 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 15 jaar.

Check Also

De Stamboom

Wat als je er achter komt dat je familie van een seriemoordenaar bent? Inhoud Liz …