Klassieke kinderboeken: Pinkeltje

PinkeltjeIn 1939 verscheen het eerste boek van Pinkeltje: “De avonturen van Pinkeltje”, over een mannetje, zo groot als je pink, wat vanuit Pinkeltjesland in Nederland belandde en daar ging wonen in “het grote huis”, bij een gezin, wat verder anoniem bleef, en een aantal dieren. Pinkeltje kan met de dieren praten en beleeft allerlei avonturen.

Ook in de boeken die daarna verschenen, maakten Pinkeltje en zijn dierenvriendjes veel mee. In het 8ste boek gaat Pinkeltje weer terug naar Pinkeltjesland waar hij met Pinkelotje trouwt en in de boeken daarna spelen de avonturen van Pinkeltje zich afwisselend in Pinkeltjesland en in Nederland af. Nog later verandert de toon van de boeken van onschuldige avonturen in heuse detectives, voor jonge kinderen nog wel wat spannend. In totaal zijn er 30 Pinkeltje boeken en in 1978 is er een speelfilm over Pinkeltje gemaakt.

De boeken van Pinkeltje (m.u.v. de “detectives”) zijn erg vriendelijk, Pinkeltje praat met dieren, is behulpzaam en komt in avonturen die nooit langer dan één of twee hoofdstukjes spannend zijn. Goed geschikt om voor te lezen voor kinderen vanaf een jaar of 5. Wanneer kinderen oud genoeg zijn om zelf te lezen, zijn deze boeken ook erg leuk. Ingedeeld in overzichtelijke hoofdstukken met illustraties erbij maakt de boeken prettig leesbaar voor jonge kinderen. De wat spannendere, latere boeken zijn voor de iets oudere lezertjes die al met Pinkeltje vertrouwd zijn.

Natuurlijk is het te merken dat de boeken in een andere tijd dan de onze geschreven zijn, het eerste boek dateert al van voor WOII, maar de boeken zijn tijdloos en daarom is Pinkeltje een klassierer te noemen.

Share

About Karina Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 19 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 17 jaar.

Check Also

Het oneindige verhaal

Er is een werkelijk schitterende nieuwe uitgave van de klassieker Het oneindige verhaal. Zelf heb …

Share
Share