Wat te doen bij geluidsoverlast?

Geluidsoverlast buren kan enorm vervelend zijn. Één avond wat minder slaap door een feestje van de buurjongen die net 18 is geworden is te verdragen, maar als het eerder regel dan uitzondering wordt, is het tijd voor maatregelen. Je wil natuurlijk niet meteen het Arrestatie Team inschakelen om de overlast veroorzakers van hun bed te lichten, maar wellicht eerst wat sympathiekere maatregelen treffen. Mocht je niet zo goed weten wat je dan kunt doen, dan lees je hier precies welke stappen je kunt ondernemen.

Het geluid

Allereerst even een kleine definitie van het lawaai dat we onder geluidsoverlast scharen. Lawaai is ongewenst geluid. Geluid dat onaangename effecten heeft en onaangenaam is voor de oren, wordt geluidsoverlast genoemd. In het algemeen wordt geluid veroorzaakt door voertuigen, claxons, muziek, vliegtuigen, machines, kortom; door mensen die iets vervelends doen. Het wordt vrijwel altijd gemeten in decibel. Normaal gesproken is lawaai van minder dan 115 dB aanvaardbaar voor een kortere periode. Geluidshinder wordt in Nederland ook als milieuverontreiniging beschouwd, hoewel het niet zo schadelijk is als lucht-, water- of bodemverontreiniging, kunnen de effecten van geluidshinder voor een langere periode zeer ernstig zijn. De lange termijn effecten uiten zich vooral in stress (dat op de lange termijn zich ook weer fysiek kan gaan uiten) en andere psychische klachten.

De maatregelen

Allereerst is het belangrijk om even naar jezelf te kijken. Geluiden die zich voordoen binnen je huis kunnen ook een factor spelen in het geluidsoverlast. Je kunt apparaten thuis en op kantoor uitzetten wanneer ze niet worden gebruikt, zoals de televisie, spelletjes, computers en wasmachines. Je kunt ook nog eens elektriciteit besparen als je ze uitzet. Als uitzetten even geen optie is, sluit dan de deur als je lawaaiige apparaten gebruikt. De deur dichtdoen is een kleine moeite en maakt vaak al veel verschil. Je wordt daardoor minder blootgesteld aan de vervelende geluiden.

Wat als het probleem buiten huis ligt?

Wanneer het probleem buiten je huis ligt zijn andere maatregelen wat toepasselijker. Als je in een lawaaiige buurt woont, kun je het lawaai in je huis aanzienlijk verminderen door ramen met dubbele beglazing te installeren, tochtstrips aan te brengen en zelfs isolatie aan te brengen. Als bonus kunnen deze veranderingen ook je verwarmings- en koelingskosten verlagen en het milieu helpen. Ook is het gesprek aangaan met de overlast veroorzakers altijd een goed idee. Probeer dit wel op een sympathieke manier te doen, en benadruk ook hun belang bij het verminderen van de overlast. Er zit een kans in dat dit gesprek aangaan helpt, maar het kan ook rustig doorgaan.

Als je lawaai niet uit je omgeving kunt verbannen, kun je wel een gezondere omgeving creëren door stress veroorzakende omgevingsgeluiden te vervangen door aangenamere geluiden. Je kunt bijvoorbeeld de impact van lawaai van muziek van de buren verminderen met een box die witte ruis afspeelt of iets anders kalmerends. Deze geluiden variëren van watervallen tot regen en van kabbelende beekjes tot gewone ruis, en deze geluiden maskeren de meer irriterende omgevingsgeluiden die je kunnen afleiden of je slaap negatief kunnen beïnvloeden.

Share

About Advertorial

info@trotsemoeders.nl'
Een advertorial is interessante content die gesponsord wordt door een of meerdere van onze partners. Heb je interesse in een advertorial, neem dan contact op met info@trotsemoeders.nl

Check Also

Gezond koken voor kinderen met deze tips

Vind je het moeilijk om gezond te koken voor je kids? Je bent niet de …

Share
Share