Mathieu Pater promoveert op onderzoek naar muziektherapie voor jongeren en kinderen met een Autisme Spectrum Stoornis

Met het verdedigen van zijn proefschrift “Music therapy for children with Autism Spectrum Disorder: development and first evaluation of the Papageno Music Therapy Program” heeft muziektherapeut en coördinator Papageno Muziektherapie Mathieu Pater zijn jarenlange onderzoek naar de effecten van muziektherapie, zoals deze gegeven worden door de muziektherapeuten van Stichting Papageno.

Chaos?

Dat er effect is, wordt al snel duidelijk wanneer je zelf kennis maakt met muziektherapie. Een indrukwekkende ervaring voor mij was tijdens een familiedag waarbij gezinnen met kinderen met ASS bij elkaar kwamen voor een gevarieerd programma. Ze konden marshmallows roosteren, paard rijden, knutselen etc. Er was ook een sessie met een muziektherapeut van stichting Papageno. Hierbij zaten meerdere gezinnen samen in één relatief kleine ruimte vol instrumenten. En eerlijk gezegd: voor mij was het één grote chaos. Ieder kind zat enthousiast geluid te maken, alles door elkaar. Een situatie waarbij veel kinderen met autisme volledig overprikkeld zouden raken. Maar in hun beleving was er geen chaos. De muziektherapeut creëerde een omgeving waarin op een veilige manier contact gemaakt werd en de kinderen waren ontspannen en blij, zonder enige uitzondering. En ik werd er stil van.

Open

Ook in één – op één situaties heb ik het effect gezien. Mijn oudste zoon kon zich vroeger volledig afsluiten, compleet in zichzelf keren, wanneer hij teveel indukken had gekregen. Dat kon echt dagenlang duren. Wanneer Mathieu dan langs kwam (ja, wij hebben het geluk Mathieu als muziektherapeut in ons leven te hebben), keek mijn zoon na een sessie met Mathieu weer open naar de wereld, kon er weer contact zijn. Ik krijg nog tranen in mijn ogen bij die herinnering.

Kunstje?

Een van de vragen tijdens de verdediging van het proefschrift aan de Rijksuniversiteit Groningen was of er geen ‘kunstjes’ geleerd werden. Gedrag aangeleerd wat wel vertoond werd, maar niet echt geinternaliseerd. Ook hier heb ik een mooi verhaal bij. Toen mijn oudste zoon veel jonger was, stond hij iedere week letterlijk te springen “Mathieu Mathieu Mathieu” wanneer Mathieu er aan kwam. Ik begroette Mathieu dan rustig met “hallo Mathieu” en hij zei dan rustig “hallo Karina”, in de hoop het gewenste gedrag bij een begroeting aan te leren. Nou, dat kunstje heeft mijn zoon daardoor niet geleerd 😉 Wat hij wel leerde, en ook op andere gebieden kon toepassen, was omgaan met frustratie. Voorzichtig werden muzikale projecten over twee weken verdeeld. Iets niet af maken en een week moeten wachten, was heel erg moeilijk destijds. En nu kan mijn zoon daar mee omgaan, zelfs met projecten die maanden duren. Dankzij muziektherapie.

Sociaal gedrag

En sociaal gedrag? Ook daarin zat een duidelijke leercurve. In eerste instantie kwam Mathieu in de kamer van Denneth in huis met zijn muziekinstrumenten. Ik bracht dan thee met wat fruit / koekjes. Inmiddels heeft mijn oudste zoon zijn eigen woonruimte aan huis. En daar heeft hij doordat Mathieu iedere week kwam en bleef staan omdat er geen lege stoel was, geleerd om tijdig ruimte te maken. Ook verzorgt hij wekelijks de “thee met koekjes” waarbij er inhoudelijk wel iets anders genuttigd wordt. Mensen die iets van autisme weten, begrijpen welke grote stappen hiermee bereikt zijn. Dankzij muziektherapie.

Wetenschappelijke onderbouwing

Misschien lijkt het alsof ik mijn positieve ervaringen en mening wil delen. Dat klopt. Maar vooral wil ik laten weten dat er wel degelijk een wetenschappelijke onderbouwing is voor het effect wat muziektherapie op jongeren en kinderen met autisme heeft. En daar heeft Mathieu Pater, samen met de mensen om hem heen, voor gezorgd. Hopelijk krijgt muziektherapie daardoor een bredere erkenning en kunnen meer mensen gebruik maken van muziektherapie die door de muziektherapeuten van Stichting Papageno verzorgd wordt.

Gepromoveerd

Weledelzeergeleerde heer Pater, Doctor Mathieu. Van harte gefeliciteerd met de bekroning op jouw jarenlange werk voor dit belangrijke onderzoek. Hopelijk zullen de resultaten er van voor veel meer mensen het verschil gaan maken. En ik kijk uit naar een vervolg, want zoals jij zelf al aan gaf: er is nog veel te onderzoeken. En -nogmaals-  veel dank wat je voor mijn oudste zoon en voor ons gezin hebt betekend en nog steeds betekent.

Meer lezen?

Wil je op een toegankelijke manier kennis maken met de kracht van muziek? Lees dan het boek, geschreven door Aaltje van Zweden en Mathieu Pater: De kracht van muziek – voor kinderen en jongeren met autisme. Bekijk / bestel dit boek hier >>>>

Ook een aanrader is het boek “Om wie je bent“, een zeer persoonlijk boek, geschreven door Aaltje van Zweden. Nu ook als luisterboek. Ook hierin zullen mensen met een “extra speciaal kind” (zoals ik mijn kinderen noem) herkenning vinden en ook is er te lezen hoe het idee van muziektherapie ontstond door de persoonlijke ervaringen van Aaltje en Jaap van Zweden met hun zoon Benjamin.

Share

About Karina Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 19 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 17 jaar.

Check Also

Antistollingsmedicijn kan miskraam niet voorkomen

Het gebruik van een antistollingsmiddel (LMWH, een vorm van heparine) door zwangere vrouwen met een …

Share
Share