Het rijmt [recensie]

downloadIn dit boek is een keuze uit de versjes en liedjes van Ted van Lieshout samengebracht. Van de tijd dat hij voor Sesamstraat begon te schrijven (1984) tot de muziekproducties van nu voor theaterorkest MaxTak. Veel van die teksten werden niet eerder gepubliceerd. 

Ted van Lieshout kreeg meer dan twintig prijzen voor zijn werk, waaronder de Willem Wilmink-prijs voor het beste kinderlied en de Theo Thijssen-prijs voor zijn hele oeuvre. 

het rijmtRecensie:
Een boek vol liedjes en versjes van Ted van Lieshout, bedoeld voor kinderen van onder de tien jaar. De onderwerpen zijn divers en ook de toegevoegde illustraties lijken vaak in niets op elkaar. Tekeningen worden in diverse stijlen getoond, maar er wordt ook gebruik gemaakt van foto’s die het liedje of vers uitbeelden.

De schrijfstijl van Ted van Lieshout moet je waarderen en persoonlijk vind ik niet alle rijmpjes even lekker in het gehoor klinken. Maar door de diversiteit blijft er voldoende over om volop van te genieten.

Het rijmt zal qua uiterlijk in ieder geval de aandacht van kinderen trekken en veel versjes of rijmpjes zullen met gejuich worden ontvangen bij de doelgroep. Want menig stukje wordt gevuld met dingen die niet mogen. Zo verdwijnen er steeds koekjes uit de trommel en maak je kennis met een spook die bloot is. Herkenbaar is de smeekbede om een huisdier, waar een grappige twist een einde aan het vers maakt.

het rijmt (2)Mijn dochter van bijna acht is dol op rijmpjes, dus dit boek werd direct bekeken en gelezen. Bij diverse rijmpjes of versjes zuchtte ze dat ze het niets aan vond, maar gelukkig vond ook zij genoeg de moeite  van het lezen waard.

Gezien het feit dat er toch wel een duidelijk verschil is in de werken onderling, is de kans groot dat je niet over alles even enthousiast zult zijn. Maar met de ruim honderd pagina’s zul je je zeker niet vervelen. Eén voordeel van zo’n boek is wel dat je vaak dan toch wel andere dingen leest, die je anders wellicht links zou laten liggen.

Het rijmt – Ted van Lieshout
Rijmpjes & versjes, hardcover, 108 pagina’s, uitgeverij Leopold
Bestel dit boek hier >>>>

About Irene Kalsbeek

ickalsbeek@gmail.com'
Trotse, alleenstaande mama van een dochter van acht. Hobby's: wandelen, lezen, creatief bezig zijn, scrappen, koken... en een passie voor schrijven! Twee dagen per week ben ik op school te vinden als overblijfmedewerkster bij de Tussenschoolse Opvang.

Check Also

De leukste Sint Hits 2017

De eeuwenoude Sinterklaasliedjes zijn niet weg te denken uit onze samenleving, maar met de huidige …