karinvandewielfotografie

Nieuwe methode verloskundige zorg

karinvandewielfotografieCenteringPragnancy is een nieuwe manier van verloskundige zorg. Bij deze methode worden de controles tijdens de zwangerschap gedaan in groepsverband. Hierbij word naast het controleren van de groei van de baby, de bloeddruk enz. ook meteen de voorlichting gegeven, met interactieve leermethoden gewerkt en voer je met de andere vrouwen in je groep gesprekken over wat ze bezig houd tijdens de zwangerschap. Hiermee worden drie belangrijke eigenschappen gebruikt en verrijkt. Namelijk zelf management, ontwikkeling van kennis en ondersteuning.

De eerste baby, waarbij de moeder gebruik heeft gemaakt van deze nieuwe methode is onlangs geboren in Wageningen. Deze bijzondere baby heeft van de ouders Wilco en Wendy de naam Quint gekregen. Wendy is erg enthousiast als deelnemer van het programma: “ Ik zeg al mijn vriendinnen: ga als je zwanger bent naar de groepsbijeenkomsten. Het is prettig om te ontdekken hoe anderen hun zwangerschap ervaren, om je gevoelens over het naderend moederschap te delen“.

Bij dit project worden de groepjes zwangere vrouwen aangeboden om gecombineerd met de standaard medische zorg ook te communiceren met mede-zwangeren om vragen en oplossingen samen op te lossen. De verloskundige zit zo niet meet in de alwetende rol maar is een deel van de groep. Samen komen ze dan met oplossingen en ideeën. Zo worden de vrouwen meer betrokken bij de medische onderzoeken en krijgen ze ook meer te weten over hun gezondheid zelf.

Onderzoekster Marlies Rijnders van en TNO heeft het programma ui Amerika gehaald. Ze was meteen enthousiast toen ze hoorde hoe het er aan toe ging bij deze methode. Het blijkt dat CenteringPregnancy vroeggeboortes voorkomt, zwangerschapsuitkomsten verbetert en dat vrouwen het echt veel leuker vinden.

De groep waarin Wendy zat werd begeleid door Nalonya van der Laan: “We hebben gesproken over de bevalling, voeding van de baby, maar ook bijvoorbeeld over de grote verandering in je leven die het krijgen van een kindje kan betekenen. Dit levert intense en gezellige gesprekken op. Ik ben overtuigd: door samen te spreken over deze onderwerpen, en vrouwen van elkaar te laten leren, zie je veel meer effect van je inzet dan in de ‘klassieke’ 1 op 1 zorg.”

Share

About Glynnis

glynnisclaver@msn.com'

Check Also

Dagboek van een verloskundige – Marlies Koers

Je hebt 20 uur niet geslapen, 10 uur nauwelijks gegeten en je bent bezig met …

Share
Share