Posttraumatische stress na bevalling

Posttraumatische stress is wat veel mensen overhouden aan een dramatische ervaring als een oorlog of terroristische aanslagen. Nu blijkt uit onderzoek dat een derde van de vrouwen ook symptomen van posttraumatische stress overhouden aan een bevalling. Symptomen van posttraumatische stress na een bevalling zijn bijvoorbeeld flashbacks, lichamelijke klachten als hartkloppingen en het niet willen van nog een kind. De moeder kan last krijgen van angst, afschuw en hulpeloosheid.

89 vrouwen werden voor dit onderzoek ondervraagd waarvan 8% de bevalling zonder pijnstillers had doorstaan. 3,4% van de vrouwen had achteraf last van posttraumatische stress. 7,8% had daar belangrijke symptomen van en maar liefst 26% had een maand lang last van de symptomen. Deze worden vooral bezorgd door de pijn, maar ook door de zorgen van de moeder of er niets fout gaat bij haar of het kindje. Wat er ook een grote rol bij speelde was het lang naakt liggen. 4 op de 5 vrouwen voelde zich daar niet prettig bij.

Share

About Glynnis

glynnisclaver@msn.com'

Check Also

Antistollingsmedicijn kan miskraam niet voorkomen

Het gebruik van een antistollingsmiddel (LMWH, een vorm van heparine) door zwangere vrouwen met een …

Share
Share