Posttraumatische stress na bevalling

Posttraumatische stress is wat veel mensen overhouden aan een dramatische ervaring als een oorlog of terroristische aanslagen. Nu blijkt uit onderzoek dat een derde van de vrouwen ook symptomen van posttraumatische stress overhouden aan een bevalling. Symptomen van posttraumatische stress na een bevalling zijn bijvoorbeeld flashbacks, lichamelijke klachten als hartkloppingen en het niet willen van nog een kind. De moeder kan last krijgen van angst, afschuw en hulpeloosheid.

89 vrouwen werden voor dit onderzoek ondervraagd waarvan 8% de bevalling zonder pijnstillers had doorstaan. 3,4% van de vrouwen had achteraf last van posttraumatische stress. 7,8% had daar belangrijke symptomen van en maar liefst 26% had een maand lang last van de symptomen. Deze worden vooral bezorgd door de pijn, maar ook door de zorgen van de moeder of er niets fout gaat bij haar of het kindje. Wat er ook een grote rol bij speelde was het lang naakt liggen. 4 op de 5 vrouwen voelde zich daar niet prettig bij.

About Glynnis

glynnisclaver@msn.com'

Check Also

Mathieu Pater promoveert op onderzoek naar muziektherapie voor jongeren en kinderen met een Autisme Spectrum Stoornis

Met het verdedigen van zijn proefschrift “Music therapy for children with Autism Spectrum Disorder: development …

Sahifa Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.