Met Tosca Menten en Dummie de Mummie kijken hoe Fruittella Dummy’s gemaakt worden [verslag]

dummie-dummie-mummie-tosca-menten-fruittella-verslag-copyright-trotse-moeders-1Ik ben dol op fabrieken, kijken hoe een proces van begin tot het eind leidt tot een product wat we kennen. In dit geval mocht ik het productieproces van Fruittella Dummy’s bekijken in de Van Melle fabriek in Breda. Vroeg opstaan is dan ineens niet erg meer, zeker niet omdat we met een select gezelschap waren, waarvan Tosca Menten het vrolijke middelpunt was, samen met Dummie de Mummie. 

Dummie de Mummie en de Dummy’s van Fruittella hebben namelijk nog meer met elkaar te maken dan dat Dummie hetzelfde klinkt als Dummy.

dummie-dummie-mummie-tosca-menten-fruittella-verslag-copyright-trotse-moeders-15

Ter gelegenheid van de Kinderboekenweek 2016 kun je namelijk bij aankoop van één Fruittella product kans maken op 1 van de 100 Dummie de Mummie prijzenpakketten, bestaande uit een Dummie de Mummie doe-boek, een gezinskaart voor het Rijksmuseum van Oudheden èn een Dummie de Mummie speurtochtboekje voor in dat museum, een Dummie de Mummie-tas, lekkere Fruittella Dummy’s èn het allernieuwste boek van Dummie de Mummie: Dummie de Mummie en de Smaragd van de Nijl, gesigneerd door Tosca Menten!

dummie-de-mummie-dymmy-fruittella-winactie-trotse-moeders

Maar nu … de fabriek. Eerst krijgen we uiteraard uitgebreide veiligheidsinstructies en ook gepaste kleding, want alles binnen de Van Melle fabriek is schoon en veilig en dat willen ze graag zo houden. Ook Dummie moet er aan geloven!

dummie-dummie-mummie-tosca-menten-fruittella-verslag-copyright-trotse-moeders-3 dummie-dummie-mummie-tosca-menten-fruittella-verslag-copyright-trotse-moeders-2

We krijgen eerst het fabricage-proces “in het klein” te zien. We weten nu allemaal precies hoe we Dummy’s moeten maken, echt alle geheimen zijn uit de doeken gedaan, van de verschillende stappen tot de meest geheime ingrediënten (echt, je zou het zelf nooit verzinnen wat voor heerlijks er allemaal in een Dummy zit), maar omdat het zo’n ingewikkeld en tijdrovend proces is, ben ik de details eigenlijk alweer vergeten 😉

dummie-dummie-mummie-tosca-menten-fruittella-verslag-copyright-trotse-moeders-5 dummie-dummie-mummie-tosca-menten-fruittella-verslag-copyright-trotse-moeders-8

In grote lijnen komt het er op neer dat er eerst een soort pasta gemaakt wordt die al prima smaakt, daarna zorgen fruitsappen en andere stoffen er voor dat de karakteristieke smaak van de Fruittella Dummy’s herkenbaar wordt. De pasta wordt uitgerold en door een soort stans gebracht, waar de vorm van de kleine bolletjes er in gebracht wordt. Daarna worden de bolletjes losgeschud en verder behandeld. Ze rusten tussendoor nog wat en krijgen dan de laatste behandeling voor ze in de herkenbare doosjes gedaan worden.

dummie-dummie-mummie-tosca-menten-fruittella-verslag-copyright-trotse-moeders-10 dummie-dummie-mummie-tosca-menten-fruittella-verslag-copyright-trotse-moeders-9 dummie-dummie-mummie-tosca-menten-fruittella-verslag-copyright-trotse-moeders-11

Iedere stap van dit proces heeft meerdere controlepunten. Zo kregen we de kans om tussendoor nog wat te snoepen, heerlijk!

dummie-dummie-mummie-tosca-menten-fruittella-verslag-copyright-trotse-moeders-21 dummie-dummie-mummie-tosca-menten-fruittella-verslag-copyright-trotse-moeders-23

Toen we gezien hadden hoe de Fruittella Dummy’s gemaakt worden, mochten we ook nog de rest van de fabriek bekijken. Zo zagen we ook hoe Mentos gemaakt wordt, hoe het bedrijf zonne-energie opwekt en gebruikt, hoe groot de opslag is en hoe schoon en netjes het overal is. En konden we de hele tijd de heerlijkste geuren ruiken!

dummie-dummie-mummie-tosca-menten-fruittella-verslag-copyright-trotse-moeders-14 dummie-dummie-mummie-tosca-menten-fruittella-verslag-copyright-trotse-moeders-24

Terwijl wij rondgeleid werden, was er speciaal voor onze groep een voorbeeld gemaakt van de ‘gestanste dummy’s’ (Tosca, misschien een titel voor een nieuw, dramatisch boek?). We konden zo zelf proberen om ze los te schudden en kregen na afloop een plak mee om thuis te laten zien en proeven (naast de boordevolle knalroze tas vol lekkers!).

Na een gezellige lunch, met hartige broodjes en fruit, vertelde Tosca over haar nieuwe boek “Dummie de Mummie en de Smaragd van de Nijl” dat net verschenen is. Ik was al fan van haar boeken, maar nu ben ik ook fan van haar, wat een oprecht leuke vrouw is Tosca Menten!

dummie-dummie-mummie-tosca-menten-fruittella-verslag-copyright-trotse-moeders-26

Ik kan niet wachten om ‘De nieuwe Dummie‘ aan de kinderen voor te lezen. Binnenkort kun je een recensie van dit boek verwachten. Wil je het boek zelf lezen? Doe dan mee met de winactie, dan maak je zelfs kans op een gesigneerd exemplaar en nog veel meer andere Dummie-spulletjes!

Voor een overzicht van àlle boeken van Tosca Menten, klik hier >>>>

 

 

Share

About Karina Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 19 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 17 jaar.

Check Also

De Boeken van het Begin – trilogie (Smaragd, Robijn en Onyx)

Het is een witte kerstnacht. Drie jonge kinderen ontvluchten hun huis voor een gewetenloos en …

Share
Share