Kinderen leren over duurzaamheid: dat doe je zo

Het wordt steeds belangrijker dat we allemaal ons steentje bijdragen om zo duurzaam mogelijk te leven. Dat wordt het makkelijkste wanneer we ook de nieuwste generatie leren over een duurzame levensstijl. Want ja, jong geleerd is oud gedaan. De vraag is alleen: hoe doe je dat? Je wilt natuurlijk wel dat je kindje op een leuke manier iets leert over groene energie, zonnepanelen en recyclen. Hier vind je een aantal tips waarmee je het leren over duurzaamheid makkelijk en leuk maakt.

Duurzaam speelgoed
Tegenwoordig wordt er steeds meer speelgoed verkocht dat niet op batterijen werkt, maar op duurzame energie. Denk aan een speelgoedauto die rijdt op zonne-energie of een bootje dat vaart met behulp van zout water. Dit is een leuke en laagdrempelige manier om jouw kind te leren over de verschillende manieren waarop energie opgewekt kan worden. Des te meer ze weten over duurzame alternatieven, des te groter de kans dat ze later ook voor duurzame energie kiezen en het belang daarvan inzien.

Leer ze recyclen
Zijn de kleren van je kleintje stuk na een middagje spelen of is hun speelgoed kapotgegaan? Dat is een perfecte kans om je kind te leren over recyclen. Betrek ze bij het proces wanneer je oud speelgoed of kleding weggooit. Zo kan je ze vertellen over de verschillende materialen in speelgoed en hoe je deze het beste kunt scheiden. Ook is het ontzettend leerzaam om samen kleding in een donatiebox te gooien. Zo leren ze niet alleen over duurzaamheid, maar ook nog eens over liefdadigheid.

Probeer proefjes uit
Er zijn verschillende leuke proefjes die je thuis kunt uitvoeren met behulp van simpele huis-tuin-en-keukenmiddeltjes. Deze proefjes leren je kleintje iets over windenergie, maar ook over het broeikaseffect of de manier waarop gas ontstaat. Zo kunnen jullie een eigen zonnemolen maken of ontdekken hoe je een citroen licht kunt laten geven.

Bespaar energie
Het besparen van energie draait vooral om gewoontes. Deze kun je je kinderen met de paplepel ingeven. Denk bijvoorbeeld aan het uitdoen van een lamp wanneer je een kamer verlaat. Ook is het duurzaam om de stekker uit het stopcontact te halen wanneer je een apparaat niet gebruikt. Zodra je kindje oud genoeg is om dit soort routines te leren, is het goed om meteen aan de slag te gaan met deze simpele energiebesparende gewoontes. Maar! Maak er wel een spelletje van en geen harde verplichting. Dan gaat het tegenstaan.

Geef het goede voorbeeld
Een van de beste manieren om jouw kinderen te leren over duurzaamheid, is door het goede voorbeeld te geven. Wanneer ze van jongs af aan zien dat jij afval recyclet, spaarzaam omgaat met gas en energie en zo min mogelijk afval creëert, is de kans groot dat een duurzaam leven ze makkelijk af zal gaan. Een ander goed voorbeeld is het gebruik van groene energie. Dat hoeft helemaal niet duur te zijn, want met behulp van een energievergelijker vind jij altijd de meest voordelige leverancier voor groene energie. Zo groeien je kinderen op in een echt groen huishouden.

Share

About Redactie

redactie@trotsemoeders.nl'
De redactie van TrotseMoeders schrijft over algemene onderwerpen, vaak op basis van een nieuws uit andere bronnen of persberichten. In deze artikelen worden over het algemeen geen eigen meningen, stellingen of reviews gegeven.

Check Also

Energie besparen in de keuken, zo doe je dat!

Het leven is al duur genoeg en door die almaar stijgende energieprijzen dreigen veel huishoudens …

Share
Share