Het Sirtfood dieet [recensie]

Afvallen met kurkuma, groene thee, rode wijn en… chocola! Het gonst al sinds Adèle in slankere vorm de bühne besteeg: Het Sirtfood dieet. Een dieet dat is samengesteld door de Britse voedingsdeskundigen Aidan Goggins en Glen Matten en waar menig atleet en personal trainer bij zweert. De plotselinge populariteit dankt het dieet naast haar aanhangers ook aan het feit dat het één van de weinige diëten is waar plaats is voor rode wijn en chocola. Sirtfoods is de verzamelnaam voor voedingsmiddelen die een groep genen genaamd sirtuïnes in je lichaam stimuleert. Als de sirtuïne, ook wel the skinny gene genoemd, eenmaal geactiveerd is, verbrand je vet en bouw je spiermassa op. En het fijne is dat sirtfoods vaak hele normale producten zijn en daarmee ook vriendelijk voor de portemonnee. Denk aan boerenkool, appels, rucola, …

Let op: dit dieet bevat spoilers!

Sirtfoods zijn een nieuw ontdekte groep voedingsmiddelen die rijk zijn aan speciale voedingsstoffen die, als we deze eten, dezelfde afslankgenen in ons lichaam kunnen activeren als gebeurt wanneer we vasten. Deze genen worden sirtuïnes genoemd. Wanneer we vasten hebben we een continu hongergevoel en door het eten van deze voedingsmiddelen hebben we echter wel een verzadigd gevoel omdat het de eetlust in de hersenen helpt te regelen. Door sirtfood-rijk voedsel te eten kun je de effecten van vasten en lichaamsbeweging nabootsen. Sirtuïnes versnellen onze stofwisseling, vergroten de efficiency van onze spieren, schakelen de vetverbranding in, gaan ontstekingen tegen en herstellen eventuele schade in onze cellen.

Het dieet bestaat uit twee fases. De eerste drie dagen zijn het meest intens, aangezien je niet meer dan 1000 kcal per dag binnenkrijgt. Dit wordt bereikt door drie sirtfood-rijke groene sappen per dag te drinken en één sirtfood-rijke maaltijd te nuttigen.

Het groene sirtfood-sap wordt gemaakt met:

 • Boerenkool
 • Rucola
 • Peterselie
 • Lavas (optioneel)
 • Bleekselderij, inclusief blad
 • Matcha

Vanaf dag drie tot en met dag zeven drink je tweemaal per dag een groene sirtfood-sap en heb je twee hoofdmaaltijden (standaard of veganistisch).

Fase 2 is het onderhoud, maar blijf je rustig afvallen wanneer je nog wat kilo’s kwijt wilt. Het is een veertiendagenplan en eet en drink je drie maaltijden, een sapje en eventueel een sirtfood-tussendoortje.

Wanneer je beiden fases heb afgerond kun je ervoor kiezen om door te gaan zoals je dat deed bij fase 2, maar je kunt er ook voor kiezen om opnieuw fase 1 te gaan doen. In het boek staan nog tal van tips om het vol te houden sirtfoods te blijven gebruiken wanneer je geen van deze twee fases wilt volgen. Sirtfoods zijn namelijk compatibel met andere dieetopvattingen en versterken de voordelen van die diëten. De top twintig sirtfoods zijn van nature glutenvrij. Aan het einde van het boek staat een hoofdstuk met vragen en antwoorden gevolgd door een aantal sirtfood recepten die je gedurende fase 1 en 2 gebruikt.

Een aantal sirtfoods zijn:

 • Appels
 • Cacao
 • Dille
 • Frambozen
 • Groene thee
 • Kappertjes
 • Koffie
 • Kurkuma
 • Paksoi
 • Peterselie
 • Rode uit
 • Rode wijn
 • Rucola
 • Soja
 • Tuinbonen
 • Witlof
 • Zonnebloempitten

Recensie:

In zeven dagen tijd 3,2 kg afvallen klonk mij wel lekker in de oren, toch was er een stemmetje in mij dat zei:  ‘Niet weer een boek dat me belooft dat ik binnen de kortste keren op streefgewicht ben’. Toen ik het eenmaal aan het lezen was gaf ik mezelf een denkbeeldige tik op de vinger vanwege die gedachte, maar niet veel later dacht ik alsnog: ‘Zie je wel!’

Dit boek omschreef alles dat ik zocht in een dieet, stipte net al die goede redenen aan om hier wel voor te kiezen.

Een aantal van die redenen?

 • sirtfoods gaan ontstekingen tegen;
 • vet verliezen in plaats van spieren;
 • alle smaakreceptoren worden getriggerd, waardoor het eten een verzadig en voldaan gevoel geeft;
 • het draait niet om wat je wel mag eten en niet om wat je niet mag eten.

Ik kocht in een opwelling een sapmachine en was zeer gemotiveerd om dit dieet te gaan volgen. Dit moest het antwoord zijn op mijn chronische energiegebrek. De beperkte energie inname van 1000 kcal per dag in de eerste drie dagen baarde me echter toch wat zorgen, maar die gedachten verdrong ik zorgvuldig. Ik geloofde immers in dit dieet!

Mijn voorgevoel kwam echter uit, daar ging het inderdaad meteen al mis. Volgens zeggen is dit een milde manier van vasten, maar om eerlijk te zijn was het voor mij een martelgang.

Na twee dagen lag ik met braakneigingen op de bank en voelde ik me nog meer een uitgewrongen vaatdoek dan mijn vaatdoek zelf.

Ik had zero energie en een continu hongergevoel. Ik was een wrak! Hoewel ik best geloof in de kracht van de Sirtfoods kon ik niets anders dan een grote bak met kwark tergend langzaam naar binnen werken om vervolgens een uur later weer genoeg energie te hebben om iets te gaan doen. Nee, dit deel van het dieet was absoluut niet aan mij besteed!

De gerechten ’s avonds waren echter heerlijk en als het aankomt op de recepten en het idee achter dit concept dan kan ik dit boek van harte aanraden. Wanneer je echter al standaard een energietekort hebt ga er dan vanuit dat het er niet beter op wordt wanneer je de eerste dagen van dit dieet volgt. Het principe van Sirtfoods trekt me, want het mooie ervan is dat je het ook kunt toepassen wanneer je niet (meer) op dieet bent, maar het toepassen ervan is voor mij niet te doen.

Het Sirt food dieet – Aidan Goggins & Glen Matten
Bekijk op bol.comGezondheid, paperback, 277 pagina’s, Spectrum
Bestel dit boek hier >>>>

About Redactie

redactie@trotsemoeders.nl'
De redactie van TrotseMoeders schrijft over algemene onderwerpen, vaak op basis van een nieuws uit andere bronnen of persberichten. In deze artikelen worden over het algemeen geen eigen meningen, stellingen of reviews gegeven.

Check Also

Je oude lichaam terug na de zwangerschap, hoe doe je dat?

Als je net bent bevallen zal je lichaam moeten herstellen, je hebt immers een zware …