Het ultieme hamburgerboek [recensie]

Nog nooit heb je zoveel over hamburgers kunnen lezen als in Het complete hamburgerboek van chef-kok en restaurateur Julius Jaspers. Hij vertelt je de historie van het populaire broodje en leert je de perfecte hamburger te maken, met alle mogelijke bereidingen en ingrediënten. Van rund, kalf, varken en lam tot vis, schaaldieren en vegetarisch. Met meer dan 80 recepten van Julius en 12 grote chefs zoals Ron Blaauw en Jonnie Boer maak je de meest ultieme hamburger.

Recensie
Het ultieme hamburgerboek is geschreven door de bekende kok Julius Jaspers. Hij heeft gekozen voor de eenvoudige benadering, een hamburger bestaat in essentie uit vier onderdelen: een bun (broodje), een patty (de schijf) de topping en de saus. Je staat versteld van het aantal opties je dan hebt en hoeveel verschillende burgers je kunt maken. Jaspers geeft in z’n voorwoord zelf aan dat je met dit boek meer dan anderhalf miljoen verschillende hamburgers kunt maken. In het boek staan immers 18 verschillende buns, 52 patty’s, 40 toppings en 42 sauzen. Het is meer dan je in een leven aankunt … je hebt geen andere kookboeken meer nodig 😉


Keuze, keuzes dus.
En daar helpt Jaspers je bij. Hij heeft 38 variaties uitgewerkt in het boek én hij heeft veertien bevriende topkoks gevraagd naar hun perfecte burger. Gelukkig heeft hij ook Jonnie Boer gevraagd, als Zwollenaar verwacht je immers ook dat de lokale topchef benaderd is. Daarmee staan er dus 52 recepten in het boek en kan je iedere week een andere burger uitproberen.


De opzet van de recepten in Het ultieme hamburgerboek is mooi in al zijn eenvoud. Van alle 52 hamburgers is een mooie foto gemaakt. Daarnaast staat als het ware de anatomie van de hamburger weer gegeven: broodje, onderdelen van de topping, burger, saus. En op de pagina daarnaast staan de onderdelen in detail mét de pagina waar je het recept kunt vinden.


Bij iedere burger staat ook een persoonlijke noot, variërend van een ultrakort zinnetje tot een wat uitgebreider verhaaltje. Die korte zinnetjes vind ik persoonlijk wel jammer, ik had bij iedere hamburger wel de uitgebreide alinea willen zien.

Er staat voor elk wat wils in Het ultieme hamburgerboek: veel ingrediënten en weinig ingrediënten; vis, vlees, vegetarisch en gevogelte en alles in diverse variaties; exotische burgers en typisch Hollandse receptuur. Je kan er voor kiezen zelf de broodjes te bakken, maar uiteraard kan je ook broodjes kopen bij een (goede) bakker.
Alle recepten zijn goed uitgelegd en zijn volgens mij prima te maken voor iedereen die een normale maaltijd kan bereiden (je moet wel iets meer kunnen dan alleen een ei kopen). Zelf ben ik ook erg gecharmeerd van de manier waarop de receptuur van de verschillende mayonaises in beeld is gebracht.


Overigens bevat Het ultieme hamburgerboek meer dan alleen recepten en combinaties. Het boek begint met een korte uiteenzetting van de geschiedenis van de hamburger. Altijd leuk als je je gasten een burger voorzet, of gewoon als weetje tijdens de lunch op je werk.

Verder geeft het boek kort de verschillende kooktechnieken weer, tipt het de hardware die je nodig hebt (of kunt hebben) aan en krijg je nog wat tips en tricks om jouw ultieme hamburger te gaan bereiden.


Het boek sluit af met een ruime variatie in bijgerechten. Met Het ultieme hamburgerboek kan je je gezin en je vrienden een complete en leuke maaltijd voorzetten, die je net zo ingewikkeld maakt als je zelf wilt. Een persoonlijke favoriet heb ik (nog) niet, daarvoor moet ik nog wat meer uitproberen!


Via de site van de uitgever kan je een fragment downloaden. Dit fragment geeft echt een goede indruk van het boek en trakteert je ook nog op een aantal recepten.

Het ultieme hamburgerboek – Julius Jaspers
Kookboek, hardcover, 256 pagina’s, Uitgeverij Carrerra
Bestel ‘Het ultieme hamburgerboek’ hier >>>>

About Isolde

isolde@hupemail.nl'
Werkende moeder van twee dochters (11 jaar en 15 jaar) met thuis ook nog een gezellige beestenboel. Ik hou van lezen en muziek, yoga houdt me met beide benen op de grond en ik haak/maak graag de meest rare wezens in opvallende kleuren.

Check Also

Het vegetarische kinderkookboek

Sinds de KCC zijn mijn dochter en ik ‘flexitariërs’, wat mij beter bevalt dan haar… …