Waarom trampolinespringen gezond voor je is

Voor veel kinderen is het een droom om een trampoline in de tuin te hebben. Als ouder denk je misschien: ‘Wat moet ik met zo’n groot ding in de tuin?’. Maar een trampoline is echt hartstikke leuk. Niet alleen voor kinderen, maar ook voor volwassenen. Heb je bijvoorbeeld weer eens geen zin om naar de sportschool te gaan? Dan doe je toch gewoon een full body work out op de trampoline? Dit kan gezellig samen met je kind of gewoon lekker alleen. Trampoline springen is namelijk enorm gezond voor je!

Je traint al je spieren ermee
Tijdens een work out op de trampoline train je elke spiergroep. Je denkt misschien dat je met het op en neer springen alleen je beenspieren traint, waarschijnlijk denk je dat omdat je daarmee springt, maar dit is zeker niet zo. Naast je beenspieren komen ook de spieren in de armen, spieren in je buik en de spieren in je rug aan de beurt. Dat is nog eens wat we noemen een full body work out. Je komt tijdens een potje trampolinespringen zelfs achter spieren waarvan je het bestaan nog niet eens wist. Niet voor niets worden in steeds meer sportscholen groepslessen trampolinespringen voor kinderen en volwassenen gegeven. En reken maar, na zo’n lesje ben je helemaal kapot.

Goed voor de botten
Uit onderzoek is gebleken dat het op en neer springen op een trampoline een goede oefening is voor het bouwen aan én het onderhouden van sterke botten. Keihard hoef je hiervoor niet te springen, al wanneer je zachtjes op en neer springt zal dit proces op gang worden gebracht. Trampoline springen is dus goed voor jong en oud. Wie had dat ooit gedacht?

Je krijgt een goede conditie
Naast dat je met trampolinespringen elke spiergroep traint krijg je door het springen op deze leuke springmatten ook nog eens een conditie waar je blij van wordt. En mocht het nodig zijn: je verliest ook heel wat calorieën tijdens het springen. Bij een halfuur springen kun je wel 200 calorieën verliezen en dat is veel meer dan met bijvoorbeeld hardlopen. Je zal zien dat door het trampolinespringen jouw uithoudingsvermogen op alle vlakken vooruit gaat. Je bent niet meer moe wanneer je voor de zoveelste keer achter je kinderen aan moet rennen. Jij doet dat in het vervolg gewoon even.

Flexibel lichaam door trampolinespringen
Het springen op een trampoline zorgt ervoor dat je spieren flexibel en sterk worden. Je maakt door het springen toch andere bewegingen dan je normaal doet terwijl je op de grond staat. Je spieren worden slank en lang en worden hierdoor automatisch flexibel. Het is niet zo dat je na een halfuurtje op de trampoline opeens je benen in de nek kan leggen of in de split kan gaan zitten, maar het begin is er. Trampoline springen kan ook zeker lekker zijn voor wanneer je spierpijn hebt, zowel als kind of als volwassen persoon. Op deze manier spring je het er rustig uit.

Meer energie door trampolinespringen
Wanneer je als volwassen vrouw of man op een trampoline springt zal je zien dat je moeheid als sneeuw voor de zon verdwijnt. Je krijgt energie waarvan je nooit had gedacht die nog in je lichaam te hebben. Voor kinderen werkt trampoline springen net even anders: zij worden er lekker moe van, dus je weet zeker dat wanneer zij aan het eind van de dag nog even een halfuurtje springen ze vervolgens lekker in slaap vallen.

Een grote glimlach bij elke sprong in de lucht
Ken je dat instant gevoel van geluk? Hoe oud je ook bent, dat krijg je gewoon op een trampoline. Het gevoel dat je even in de lucht vliegt, heerlijk. Tijdens het springen lach je dan ook heel wat af. En veel lachen is ook gezond, dus ook dit werkt daar goed aan mee. Probeer eens wanneer jij of je kind een slechte stemming heeft even op een trampoline te springen. Je zal zien dat na 10 minuten springen de stemming al veel positiever is.

Tips voor veilig gebruik van een trampoline
Ben jij overtuigd en wil je voor je kinderen (en stiekem ook een beetje voor jezelf) een trampoline aanschaffen? Kijk dan eens bij de trampolines van Betersport.nl. Je vindt hier ronde, rechthoekige, standaard of inground trampolines speciaal voor in de grond. Net wat jij wil en wat het beste in jouw tuin past. Hieronder hebben we alvast wat handige tips voor je klaarstaan hoe je een trampoline het veiligste kunt gebruiken.

Een trampoline ingraven
Wanneer je een inground trampoline hebt gekocht is het noodzaak om je trampoline in te graven. Maar hoe doe je dat precies? Je kunt een trampoline ingraven overlaten aan een professional of je kunt het zelf doen. Het belangrijkste is dat hij goed en stevig in de grond wordt geplaatst. Een inground trampoline heeft als voordeel dat je kind er makkelijk op en af kan stappen en er niet vanaf kan vallen. Zeker bij kleinere kinderen kan zo’n trampoline handig zijn.

Trampolines met een handig valnet
Wanneer je gaat voor een andere trampoline is het handig, zeker wanneer jouw kinderen er hard op gaan springen, een valnet heeft. Zo’n valnet breekt de val en zorgt ervoor dat je kind niet van de trampoline valt en zich misschien wel veel pijn gaat doen. Het handige van zo’n trampoline is dat je je hem makkelijk kunt verplaatsen door de tuin heen.

Zachte rubberen tegels onder de trampoline
Een hoge trampoline en geen valnet? Dan kunnen zachte rubberen tegels, die je ook vaak in een speeltuin ziet, ook een goede uitkomst bieden. Wanneer je kind dan van de trampoline valt zal hij of zij opmerkelijk minder pijn hebben dan wanneer hij of zij op de harde stenen valt. Gras is natuurlijk ook altijd een goede oplossing.

Hou altijd een oogje in het zeil
Zeker met kleine kinderen is het belangrijk om er als ouder altijd bij te blijven. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Je denkt dat je wel even wat te drinken kunt halen of even de was in de droger kunt doen terwijl je kind zich vermaakt op de trampoline, maar toch is dit altijd tricky. Je wil natuurlijk niet dat jouw kind pijn heeft door een val van de trampoline. Blijf er daarom altijd bij, of nog veel leuker: doe af en toe zelf ook lekker mee.

Share

About Advertorial

info@trotsemoeders.nl'
Een advertorial is interessante content die gesponsord wordt door een of meerdere van onze partners. Heb je interesse in een advertorial, neem dan contact op met info@trotsemoeders.nl

Check Also

Een heerlijk terras creëer je zo

Nu het zomer is, spenderen we een groot deel van onze tijd thuis in onze …

Share
Share