Première van De Boze Heks en de Zandtovenaar [verslag]

boze-heks-zandtovenaar-theater-premiere-verslag-copyright-trotse-moeders-7Oeioeioei…. wat hadden we er naar uitgekeken: de verhalen van de Boze Heks, bewerkt tot een theatervoorstelling met een zandtovenaar. De première van deze voorstelling die geschikt is voor iedereen vanaf een jaar of vier, was op 28 februari 2016 in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag en is nog op vele plaatsen in Nederland te zien. Klik hier voor de speellijst >>>>

We werden feestelijk ontvangen in de schouwburg en overal zagen we verwijzingen naar de Boze Heks. Voor diegenen die De Boze Heks niet kennen: ze is een van de hoofdpersonen in een serie boeken van de vijf jaar geleden overleden schrijfster Hanna Kraan. De andere hoofdpersonages zijn de bosdieren waaronder Eekhoorn, Egel en Uil.

De Boze Heks kan erg boos worden en wil dan nog wel eens een boos plannetje maken waar de dieren dan een stokje voor proberen te steken. Gelukkig kan ze ook goed taart toveren. Duidelijk wordt wel in de verhalen, dat het bos maar ongezellig is zonder de Boze Heks!

boze-heks-zandtovenaar-theater-premiere-verslag-copyright-trotse-moeders-6

Tooske Ragas heeft een aantal verhalen van Hanna Kraan bewerkt voor het theater. In de voorstelling door Van Engelenburg Theaterproducties, die een uur duurt, worden die verhalen voorgelezen door Joske Koning, die ook erg mooi een aantal liedjes tussendoor zingt. De muziek is sowieso erg mooi. Daarnaast zijn er op het podium twee verlichte bakken waar Elze van den Akker live zandtekeningen maakt. Het geheel is niet statisch: zowel Elze als Joske lopen regelmatig over het podium of in het decor.

boze-heks-zandtovenaar-theater-premiere-verslag-copyright-trotse-moeders-4

Het is erg bijzonder om op deze manier met de kinderen naar het theater te gaan. boze-heks-zandtovenaar-theater-premiere-verslag-copyright-trotse-moeders-10Het is erg leuk om voorgelezen te worden (hoewel de kinderen wel even moesten wennen omdat ze de boeken vooral kennen van de meerdere malen dat ik ze voorlas en ik maakte wat andere stemmetjes, met name bij de Boze Heks).

Joske Koning leest erg helder en duidelijk voor en dat ze geen verschillende stemmetjes doet voor de Heks en de dieren is juist goed, omdat dat in het theater alleen maar af zou leiden van het geheel.

Het voorlezen is namelijk één geheel met de liedjes èn met alles wat op het podium te zien is. Het is heel spannend om live de tekeningen te zien ontstaan en in het mooi gekleurde decor tot leven te zien komen. Doordat er twee verschillende locaties zijn waar zandtekeningen tevoorschijn getoverd kunnen worden, passen de afbeeldingen de hele tijd perfect bij het verhaal.

Om me heen hoor ik kinderen fluisteren “dat is Uil”, wanneer er alleen nog maar een ovaal met een rechte streep erboven te zien is. De tekeningen zijn dan ook erg herkenbaar en omdat je ze ziet ontstaan, ben je er veel meer bij betrokken.

boze-heks-zandtovenaar-theater-premiere-verslag-copyright-trotse-moeders-5

De voorstelling vliegt om, wat mij betreft hadden er nog veel meer verhalen en zandtekeningen mogen komen, maar voor jongere kinderen is een uur echt precies lang genoeg om geboeid te kunnen blijven kijken en luisteren. Overal om me heen zag ik blije gezichtjes en mijn eigen kinderen vonden het ook fantastisch. Zelf heb ik er ook van genoten, het was een echt prachtig ‘uitje’ voor het hele gezin: aanrader!!

Share

About Karina Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 19 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 17 jaar.

Check Also

Social Squad maakt er een feestje van in het theater

 3 zeer populaire social creators/TikTokkers Anique Dreamon, Emma Keuven en Jesse van Wieren nu in …

Share
Share