Louise O’Neill: ‘Mermaid’ uit de serie Young & Awesome

Als kind was ik weg van het originele sprookje van De kleine zeemeermin, geschreven door Hans Christian Andersen. Disney heeft er met de bekende tekenfilm een ander, kindvriendelijker, verhaal van gemaakt en Louise O’Neill heeft haar eigen versie van het originele sprookje geschreven in het boek ‘Mermaid‘ uit de serie Young & Awesome [Uitgeverij Leopold]. Ik ben er benieuwd naar!

Inhoud
Ik kijk omhoog. Ik kijk naar de donkere zee, de woeste golven, en doe mijn best om een glimp op te vangen van het zwakke licht in de verte. Dat is waar mijn moeder naartoe is gegaan, naar boven. En daar moet ook ik naartoe als ik de antwoorden wil vinden waarnaar ik op zoek ben.

Diep in de zee, aan de koude Ierse kust, droomt zeemeermin Gaia van een leven zonder haar tirannieke vader. Wanneer ze eindelijk voor het eerst naar de oppervlakte mag zwemmen, wordt ze verliefd op een mensenjongen. Ze verlangt naar een leven boven water. Hoe hoog is de prijs die ze daarvoor moet betalen?

Mening
Laat ik beginnen met vertellen dat het niet eerlijk is om Mermaid te gaan lezen wanneer je enorme fan bent van het originele sprookje. Ik maakte die fout en werd daardoor teleurgesteld door het boek. Louise O’Neill is geen H.C. Andersen, en De kleine zeemeermin is niet voor niets een ‘klassieker’.

Wanneer je het boek zonder verwachtingen leest, is het zeker leuk. De onderwaterwereld is verre van sprookjesachtig, vooral voor vrouwen. De vader van de kleine zeemeermin (Gaia in dit boek) is bijzonder dominant en wil zijn dochter uithuwelijken. Onduidelijk is wat er met de moeder van Gaia is gebeurd (althans, in het grootste deel van het boek). Een dreigende situatie voor een meisje van 15 die zich niet zomaar bij de gang van zaken wil neerleggen.

Het originele sprookje is herkenbaar in het boek. Ook Gaia wordt verliefd op een jongen ‘boven water’ en gaat naar een heks om benen te krijgen. Maar zowel de wereld boven als onder water zijn totaal anders, vrouwonvriendelijk zelfs. Toch wil je weten hoe dit boek afloopt….

Kortom: zeker leuk om te lezen, maar heb geen hoge verwachtingen!

‘Mermaid’ | Louise O’Neill | Uitgeverij Leopold | 1ste druk | ISDN9789025876395 | 2018 | Paperback | 272 pagina’s | € 18,99 |

 

About Karina Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 18 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 15 jaar.

Check Also

Library Kiss [recensie]

Drie dagen opgesloten in de bibliotheek: droom of nachtmerrie? Library Kiss is een vrolijke en gevoelige …