22 weken zwanger


22 weken zwanger. Je gaat al richting een half jaar zwanger! Hopelijk geniet je met volle teugen.

Je baby
Met een lengte van ongeveer 28,5 centimeter en een gewicht van 440 gram begint je baby te lijken op een mini versie van een pasgeboren baby. Zijn lippen, oogleden en wenkbrauwen worden steeds duidelijker te onderscheiden en hij is zelfs bezig met de ontwikkeling van tanden onder zijn tandvlees. Zijn ogen zijn gevormd, maar de iris (het gekleurde deel van het oog) heeft nog geen pigment.

Navelstreng
Je baby kan heel actief zijn, vaak op die momenten dat jij net lekker ligt. Dit is niet zo raar, want als jijzelf actief bent, wordt je kindje door die bewegingen heerlijk in slaap gewiegd. Daarnaast merk je natuurlijk het getrappel van die kleine veel meer op als je zelf rustig bent. Eén van de favoriete spelletjes van je baby is waarschijnlijk knijpen in de navelstreng. Dat klinkt misschien eng, maar je baby kan hem niet dichtknijpen. De drie bloedvaten in de dikke spiraalvormige streng worden beschermd door een stevige geleiachtige substantie. Tijdens zijn capriolen wordt je kind niet gehinderd door de navelstreng. Die is lang genoeg om hem alle kanten op te laten duikelen. Wist je trouwens dat bij de geboorte de navelstreng ongeveer even lang is als je baby zelf?

Je lijf
Je bent nu waarschijnlijk wat sneller buiten adem. Dit komt doordat er twee liter bloed meer door je lijf  moet worden rondgepompt. Dit extra bloed bestaat voornamelijk uit water waardoor het gelukkig makkelijker en sneller stroomt. Toch blijft het een hele klus voor je hart om al dat bloed rond te pompen. Hierdoor kan je snel hartkloppingen krijgen, zelfs als je op de bank ligt.

Je buik is een magneet
Vanaf dit moment in je zwangerschap wordt je buik een magneet voor handen. Familie, vrienden, bekenden en zelf onbekenden willen niets liever dan even over je bolle buik voelen. De handen worden gewoon naar die buik getrokken. Van je eigen ouders of vrienden vind je het wellicht leuk, maar waar leg je de grens? Je bent namelijk geen publiekelijk bezit en je moet je absoluut niet verplicht voelen tot aanrakingen waar je niet op zit te wachten. Tip: plaats je eigen handen op je buik als je met iemand praat waarvan je het gevoel krijgt dat die ook aan je buik wilt zitten. Die handeling schrikken mensen onbewust af. Jij geeft het signaal dat jij je buik en kind beschermd. Tegenwoordig heb je ook t-shirts en buikbanden die duidelijk maken dat aanraken niet gewenst is…

Striae
Doordat de snelle groei van de baby krijgen minstens de helft van alle zwangere vrouwen stretchmarkeringen oftewel striae genoemd. Deze stretch strepen verschillen van textuur van je huid en kunnen roze tot donkerbruin kleuren. Dit is afhankelijk van je huidskleur. Striae komt niet alleen op je buik voor, maar kan ook verschijnen op je billen, dijen, heupen en borsten. Het is ook per zwangerschap verschillend of je nieuwe striae krijgt. Je kan bijvoorbeeld bij je eerste zwangerschap striae krijgen op je borsten en bij je volgende zwangerschap op je buik. Er is nu geen bewijs dat de lotion helpt bij het verminderen of vermijden van stretchmerken, maar het kan misschien wel helpen. Daarnaast helpt het zeker tegen de eventuele jeuk.

Lees ook:
Ik ben … weken zwanger. Alle weken op een rij
21 weken zwanger
23 weken zwanger

Share

About Redactie

redactie@trotsemoeders.nl'
De redactie van TrotseMoeders schrijft over algemene onderwerpen, vaak op basis van een nieuws uit andere bronnen of persberichten. In deze artikelen worden over het algemeen geen eigen meningen, stellingen of reviews gegeven.

Check Also

Waar wil jij sterker in worden?

Wanneer je zwanger bent, of Trotse Moeder van een of meerdere kinderen, ziet je leven …

Share
Share