Niven 80/20; recepten uit de sterrenkeuken van groentefreak Niven Kunz

Screenshot 2014-06-10 at 16.08.53Wat goed is, komt snel. Niven Kunz is nog maar net 33 jaar en al bijna 10 jaar in het bezit van een Michelinster. Niven staat voor 80% groenten en 20% vlees of vis. Voor hem is deze 80/20-filosofie helder én logisch; in zijn keuken gaan groenten altijd voor. Vlees en vis beperkt hij tot het hoognodige. Niet alleen omdat hij dit beter vindt, vooral omdat hij koken met groenten het allerleukste vindt.

Recensie

De 80/20 filosofie van Niven Kunz spreekt me erg aan en ik ben zelf ook dol op groenten, dus ik was erg benieuwd naar dit kookboek. En het heeft me niet teleurgesteld! Niet dat het voor mij haalbaar is om al die prachtige recepten te gaan uitproberen met fulltime werk en drie kinderen, maar wel ter inspiratie. Het is een prachtig boek om in te bladeren en om ideeën uit op te doen, ook wanneer je “haute cuisine” beperkt tot wanneer er mensen komen eten en eventuele feestdagen.

Echt koken, zoals in de periode vóór de kinderen is er in ons gezin nog maar zelden bij. Meestal beperkt de tijd in de keuken zich tot ‘het klaarmaken van een maaltijd’, wat toch wel een andere tak van sport is dan ècht koken. Gelukkig is mijn man een echte keukenprins en komt er voldoende variatie in de maaltijden om niet iedere keer eenzelfde soort eten op tafel te hebben staan. Maar mijn man is ook een echte carnivoor en zelf hoef ik niet zo nodig altijd vlees op mijn bord.

Screenshot 2014-06-08 at 14.38.00Niven 80/20 biedt prachtige gerechten, die in veel gevallen eenvoudiger te maken blijken dan de foto’s erbij doen denken. Zoals de pompoensoep en Hollandse garnalen. Goed te doen en geen ingrediënten waarvan je niet eens weet waar je ze zou moeten koken. Voor mijn man en mij leuk met de croutons met garnalen, voor de kinderen lekker met “gewone” stukjes stokbrood.

Soms gaat het voor mij, als huis-tuin-en-keukenprinses wat te ver: “Bimi, kailan, haver, hangop en gebakken eendenlever” is voor mij echt te hoog gegrepen, maar staan er in ieder kookboek niet recepten waaraan je nooit toe zult komen? Of omdat het niet ‘haalbaar’ lijkt, of omdat er gewoon iets in zit wat je niet lekker vindt.

Het zijn vooral de verrassende combinaties waardoor ik echt enthousiast ben over het boek: “Abrikoos, yoghurt en grove mosterd”, briljant toch! Screenshot 2014-06-08 at 14.37.47Het zal er bij mij niet zo mooi uit zien als op de foto, maar dit is echt een nagerecht wat ik binnenkort gezellig met de kinderen ga maken.

Het boek is prachtig vormgegeven, de foto’s zijn (wanneer je je niet laat ontmoedigen….) prachtig en bij ieder recept staan tips, zowel over hoe je het kunt opdienen als over welke wijn je er eventueel bij kunt serveren en regelmatig staan er leuke weetjes. Zoals deze: “Zwarte knoflook is niets anders dan witte knoflook die wordt gefermenteerd. Door het fermentatieproces zou deze knoflook nog gezonder zijn dan witte én, mooie bijkomstigheid, geen slechte adem veroorzaken“. Kijk, daar heb ik nou iets aan, want ik ben dol op knoflook, weet dat het gezond is, maar eet het bijna nooit omdat ik bang ben dat mijn gezelschap daar last van heeft.

Ook bijzonder interessant is de informatie over de diverse groenten. Op een prettige manier deelt Niven Kunz zijn kennis over allerlei groenten en daarbij staan interessante gegevens, zoals dat Nederland in 2013 ’s werelds grootste exporteur van tomaten was en dat in courgette veel foliumzuur zit (belangrijk wanneer je zwanger bent!).

Kortom: Niven 80/20 is een heerlijk, inspirerend en leerzaam boek. Wat mij betreft een echte aanwinst in de keuken! Voor wie het boek aanschaft: ga eens met je vingertoppen over de gerechten op de foto….

Niven 80/20 – Niven Kunz
Sterren-keukenrecepten, 80% groenten / 20% vlees of vis
Gebonden, 256 pagina’s, uitgeverij Carrera
Bestel dit boek hier >>>>

Share

About Karina Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 19 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 16 jaar.

Check Also

Met mes en stokjes

Als ik dit kookboek in handen krijg, blader ik het even door en valt mijn …

Share
Share