Silvester … en de vreemde voorouder [recensie]

Silvester en zijn klas werken op school aan het thema ‘voorouders’. Ze moeten een stamboom maken en bezoeken een expositie van een opgraving in de buurt. Silvester denkt dat het heel saai geworden, maar dat heeft hij helemaal mis. Hoe komt dat bloed op de vloer van de expositieruimte?
Silvester gaat ook logeren bij Mick in Burgerdam. Mieke komt ook even langs. Wat is dat voor raar gevoel in zijn buik?

Recensie
Mijn jongste dochter heeft alle boeken die tot nu toe zijn verschenen over Silvester gelezen. Het verschil tussen stad en platteland loopt als rode draad door alle boeken heen. In het eerste deel, Silvester … en de bizarre verhuizing, verhuizen Silvesters ouders met hun gezin van de grote stad Burgerdam naar het dorpje IJsselbroek.

Het is even wennen voor Silvester, maar in het tweede deel, Silvester … en de brand in IJsselbroek, zien we dat Silvester vrienden maakt en in het derde deel, Silvester … en het knorrende cadeau, blijkt zelfs dat hij het best naar zijn zin heeft in het dorp!


De boeken over Silvester zijn graphic novels. Dit houdt in dat illustraties en tekst hand in hand gaan en niet zonder elkaar kunnen. Als je de illustratie negeert, mis je echt een deel van het verhaal. Het is een leuk concept om lezen aantrekkelijk(er) te maken voor kinderen. De grote letters en de schrijfstijl maken dat ik de boeken geschikt vind voor kinderen die wat jonger zijn dan de doelgroep voor bijvoorbeeld Het leven van een loser. Ik vind Silvester overigens ook echt voor jongens én meisjes, waar bijvoorbeeld Het dagboek van een Muts vooral gericht is op meisjes.


Silvester … en de vreemde voorouder
is geschreven voor en in het kader van de Christelijke Kinderboekenmaand 2016. Deze maand had als thema ‘Vertel nog eens!’ en sloot daarbij aan op het thema van de algemene Kinderboekenweek in 2016. Dit thema was ‘opa’s en oma’s’.

Persoonlijk vraag ik me eerlijk gezegd echt af waarom er een Christelijke Kinderboekenmaand moet zijn? Vooral als die ook nog eens in dezelfde periode valt als de ‘gewone’ Kinderboekenweek. Ik zie er nut en noodzaak niet van in. Waarom niet de handen ineen slaan en de krachten (en financiën) bundelen?


Maar goed, dat doet niets af aan de kwaliteit van Silvester … en de vreemde voorouder. Het boek is echt wel wat dunner dan de andere delen, maar daardoor ook goedkoper. En daarmee een leuke betaalbare kennismaking voor iedereen die Silvester nog niet kent. Of een aanvulling op de serie voor alle fans van Silvester!


Hier  kan je vast een fragment lezen en bekijken.

Silvester … en de vreemde voorouder – Willeke Brouwer
Graphic novel, hardcover, 104 pagina’s, Uitgeverij Callenbach
Klik hier om alle Silvester-boeken van Willeke Brouwer te bekijken / bestellen >>>>

About Isolde

isolde@hupemail.nl'
Werkende moeder van twee dochters (11 jaar en 15 jaar) met thuis ook nog een gezellige beestenboel. Ik hou van lezen en muziek, yoga houdt me met beide benen op de grond en ik haak/maak graag de meest rare wezens in opvallende kleuren.

Check Also

Evi en Eenhoorn – Graphic Novel serie voor kinderen die houden van eenhoorns, roze en humor

Dana Simpson heeft een hele aantrekkelijke Graphic Novel serie gemaakt, volledig in kleur. De doelgroep …