Het ultieme jongensboek – recensie

Screenshot 2015-08-11 at 21.07.22Dit Ultieme jongensboek toont dat voorlichting ook anders kan: met een goed gevoel voor humor en relativering. O nee! Je gezicht staat vol puistjes en je krijgt haar op plekken waar je dat nooit had verwacht. Wat is het leven van een jongen lastig! Wat nu? Met Het ultieme jongensboek leer je alles wat je moet weten om een echte man te worden. Je leert hoe je lastige situaties oplost, hoe je een goed lief moet zijn, en hoe je over je emoties kunt praten zonder een pussy te zijn. Dit boek is zo recht voor de raap dat je voortdurend in de lach schiet.

Recensie
De eerste keer dat ik echt voorlichting probeerde te geven, in een soort van gezellig onderonsje met de kinderen, schoten ze alle drie zo enorm in de lach dat ik het maar heb opgegeven. Door steeds tussen neus en lippen door, onopvallend wat informatie te geven wanneer de situatie het toelaat, hebben ze nu wel door hoe de vork in de steel zit, maar kennelijk blijft het onderwerp vooral een bron van hilariteit.

puberteit-voorlichting-ultieme-jongensboek-copyright-trotse-moeders-5

Mijn oudste is nu ruim 11 jaar en al een tijdje een ‘beginnende puber’. Van onderuitgezakt in de bank hangen tot “ma-haam” wanneer je hem vraagt iets te doen waar hij geen zin in heeft. puberteit-voorlichting-ultieme-jongensboek-copyright-trotse-moeders-4Gelukkig hebben we nog steeds veel en goed contact, maar ik merk dat hij het onprettig begint te vinden wanneer het over wat meer persoonlijke dingen gaat.

Omdat ik wil dat hij de informatie over seks en alles wat daarmee te maken heeft, niet van klasgenootjes en internet haalt, en het ook niet echt een onderwerp is wat met hem makkelijk te bespreken is, heb ik het Ultieme Jongensboek in zijn kamer gelegd. Eerlijk gezegd had ik weer een “ma-haam” als reactie verwacht, maar tot mijn grote verrassing begon hij direct te bladeren en kort daarna is hij het hele boek gaan lezen.

puberteit-voorlichting-ultieme-jongensboek-copyright-trotse-moeders-6 puberteit-voorlichting-ultieme-jongensboek-copyright-trotse-moeders-7

Overal waar hij was, was het boek en zat hij te lachen om wat er in stond. En dat is meteen de kracht van dit boek: het geeft prima informatie, is erg uitgebreid en direct, maar het bevat ook veel humor, zodat het ineens geen ‘lastig’ onderwerp meer is, maar juist enorm leuk om er over te lezen.

puberteit-voorlichting-ultieme-jongensboek-copyright-trotse-moeders-1

Qua taalgebruik past het ook veel meer bij ‘de jeugd van tegenwoordig’. Er worden woorden gebruikt die ik zelf niet zo snel zou gebruiken, maar die veel beter passen bij hoe kinderen nu met elkaar praten.

puberteit-voorlichting-ultieme-jongensboek-copyright-trotse-moeders-2 puberteit-voorlichting-ultieme-jongensboek-copyright-trotse-moeders-3

Kortom: een boek wat bereikt wat ik niet heb bereikt: op een vrolijke, ontspannen manier alles uitleggen aan mijn (pre)puber. En het leuke is dat we naar aanleiding van het boek juist weer makkelijker met elkaar praten over de vragen waar hij nog mee zit!

Het Ultieme Jongensboek – James Dawson & Spike Gerrell
Bekijk op bol.comHet verantwoorde voorlichtingsboek dat ook grappig is
Hardcover, 196 pagina’s, uitgeverij Lannoo
Bestel dit boek hier >>>>

Screenshot 2015-08-11 at 21.52.12

 

Er is ook Het Ultieme Meisjesboek, een recensie hiervan volgt binnenkort.

Het Ultieme Meisjesboek – Hayley Long & Gemma Correll
Bekijk op bol.comHet verantwoorde voorlichtingsboek dat ook grappig is
Hardcover, 230 pagina’s, uitgeverij Lannoo
Bestel dit boek hier >>>>

About Karina Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 18 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 15 jaar.

Check Also

Sex Education

Sex Education…. wanneer je er van gehoord hebt, heb je vast één of meer kinderen …