De Quarks, Denksport puzzelboekjes voor kinderen [recensie]

Screenshot 2014-10-23 at 20.09.28De Quarks is een opmerkelijke groep vrienden, die samen van alles beleven. Samen met Max, Harry, Bob, Lola, Max en Orbit beleeft de puzzelaar deze avonturen. Door deze avontuurlijke puzzels leren kinderen op een ongedwongen wijze taalvaardigheid, woordenschat, rekenen en logische denken.

De Quarks is een nieuwe serie puzzelboekjes voor verschillende leeftijden. Er zijn boekjes voor kinderen van 6-8 jaar en voor kinderen van 8-10 jaar in verschillende thema’s. De presentatie van de eerste set van 6 boekjes van De Quarks vond plaats in Artis met een enthousiaste presentatie door Tanja Jess. Lees hier ons verslag van deze presentatie >>>>

quarks-tanja-jess-kinderen-trotse-moeders

De Quarks spelen met taal.
De Quarks spelen met taal is gericht op taalpuzzels en woordenschat. Deze boekjes zijn er voor de leeftijden 6-8 jaar en 8-10 jaar. In deze boekjes staan allerlei soorten puzzels die met taal te maken hebben. Er zijn in ieder boekje een aantal woorden die bewust meerdere keren voorkomen, zodat de woordenschat van je kind spelenderwijs vergroot wordt. In het boekje wat wij uitgeprobeerd hebben waren dat onder andere “gebit”, “skelet”, “hagelslag” en “badmeester”.

quarks-trotse-moeders-taalDe puzzels zelf hebben ook educatieve waarde. Bijvoorbeeld bij ‘woordzoeker’ plaats je woorden in een bepaald thema zodat de betekenis duidelijk wordt en zo hebben alle soorten puzzels een eigen onderliggende structuur die maakt dat er ongemerkt ook wat wordt opgestoken van ‘puzzelen’. Mijn kinderen merken er niets van, ze hebben vooral veel plezier!

Er zijn allerlei puzzels die lijken op “grote-mensen-puzzels” zoals Zweedse puzzels en Kruiswoord, maar ook puzzels als “Vul aan” waarbij ontbrekende woorden van zinnetjes als “de …….. op de erwt” en “Ernst, Bobbie ….” ingevuld moeten worden en puzzels met rijmwoorden, en “zoek het tegenovergestelde”. Wat het niveau betreft vind ik bij de categorie 6-8 jaar de meeste puzzels wel erg moeilijk. Zeker voor kinderen uit groep 3, zijn alleen de woordzoekers en misschien, met hulp van een ouder of een grote broer/zus enkele andere puzzels haalbaar.

Mijn tweeling van ruim 7 kan al zelfstandig (wel gedeeltelijk samen) de meeste puzzels maken. Bij de boekjes van 8-10 jaar vind ik het niveau niet erg veel hoger. Mijn zoon van 7 zit in groep 5 en hem lukken ook deze puzzels prima. De moeilijkheid zit hem wel in de iets lastigere woorden en wat grotere (en dus ingewikkeldere) puzzels. Kijk in de winkel dus even een puzzelboekje in, of bekijk de afbeeldingen bij deze recensie om een beetje in te schatten wat het best bij je kind past.

quarks-trotse-moeders-rekenenDe Quarks spelen met getallen.
De Quarks spelen met getallen is gericht op rekenpuzzels en logisch nadenken. Ook deze boekjes zijn er voor twee leeftijdscategorieën: 6-8 jaar en 8-10 jaar.

De Quarks op avontuur.
De Quarks op avontuur bevat iedere editie een nieuw avontuurlijk thema, waarbij het leerproces gericht is op dat thema. De eerste thema-edities gaan over de Dierentuin (6-8 jaar) en Amerika (8-10 jaar). Toekomstige thema’s zijn o.a.: in de ruimte, tussen de dino’s, op muziekles en in de supermarkt.

Voor alle drie de soorten boekjes geldt dat mijn kinderen ze regelmatig en met veel plezier pakken. Wanneer we ergens op bezoek gaan, gaat er bijna standaard een puzzelboekje mee en ik vind het erg gezellig mijn kinderen er mee bezig te zien, vooral wanneer ze samen proberen een puzzel op te lossen. Net zoals lezen, is puzzelen een prettige en ontspannende activiteit die je overal kunt doen en het is heerlijk dat kinderen er al zo jong kennis mee kunnen maken.

 

Share

About Karina Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 19 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 17 jaar.

Check Also

Educatieve spellen van SQULA: Taal, Rekenen of Spelling

Je hoort vaak dat kinderen in de vakantie weer deels vergeten wat ze op school …

Share
Share