Het kinderbrein

Wat je doet voor de zwangerschap, tijdens de zwangerschap en in de eerste vijf jaren beïnvloedt je kind voor de rest van zijn leven.

Dr. John Medina neemt je mee in de ontwikkeling van het kinderbrein van baby tot kleuter. Hij deelt wat wetenschappelijk onderzoek ons leert over het opvoeden van slimme en gelukkige kinderen van 0 tot 5 jaar en geeft praktische tips die iedere ouder kan toepassen. Een revolutionaire zienswijze die je zal verbazen: je ziet het kind en de opvoeding in een totaal ander licht.

Het kinderbrein overbrugt de kloof tussen de kennis van wetenschappers en de dagelijkse werkelijkheid van ouders. Het is een onmisbaar handboek voor opvoeders.

Recensie
De eerste zin op de achterkant van het boek is duidelijk. Wat je voor en tijdens de zwangerschap doet en tijdens de eerste vijf jaar van je leven beïnvloedt je kind de rest van zijn of haar leven. Nou, dat is wat je noemt mosterd naar de maaltijd met een dochter van bijna vijf. Maar juist omdat we deze fases allemaal hebben gehad weet ik ook of er dingen in staan die ik eigenlijk had willen weten de afgelopen vijf jaar! Toch maar eens met mijn neus in het boek duiken dan.

Al snel blijkt dat het kinderbrein niet een standaard opvoedboek is en daarmee ook heel anders is dan de meeste opvoedboeken. De nadruk in dit boek ligt op de vraag “wat doet hetgeen je zegt of doet met je kind.” Dat begint al bij de zwangerschap en dat gaat door tot de kleuterleeftijd. Het is een boek dat bij je moet passen. Wil je puur een praktisch boek dat je handvatten geeft voor de opvoeding of vind je de wetenschappelijke benadering ook interessant. Want hoewel er best waardevolle tips in staan, is het soms wel erg op de wetenschappelijke kant gericht.

Het boek heeft een aangenaam lettertype en grote en dat is zeker prettig bij een boek met zo veel tekst. Het boek is opgedeeld in kleine stukjes, zodat je makkelijk even tussendoor een klein stukje kunt lezen. De werking van de hersenen wordt uitgelegd aan de hand van simpele – voor de hand liggende – gebeurtenissen. Deze hebben niet eens altijd met opvoeden te maken, maar dat kunnen ook simpele dingen zijn als het bereiden van een maaltijd die je nog nooit hebt gemaakt, maar wel vaak hebt gegeten. Juist door deze voorbeelden die letterlijk uit het leven zijn gegrepen, wordt het boek wat luchtiger. Het voorkomt dat het boek slaapverwekkend gaat worden en houdt je aandacht bij de les. Bovendien is het door de voorbeelden makkelijker te visualiseren hoe je brein werkt.

Een positief punt aan dit boek is dat het je niet zegt wat je moet doen, maar je aan de hand van verschillende voorbeelden laat zien hoe een kind er op reageert. De verschillende soorten opvoedstijlen worden aan je voorgelegd en vertellen hoe een kind er op reageert. Aan de hand van deze reacties kun je als ouder opmaken welke methode het meest geschikt zou zijn en waarom dit zo is. Het feit dat het boek je stimuleert om diverse opties te overwegen en daarmee aantoont waarmee de kans het grootst is dat je datgene bereikt wat je wilt bereiken, is verhelderend.

Wie het kinderbrein gaat lezen moet geen gekleurde bladzijden, aandoenlijke babyfoto’s of leuke tekeningen van kinderen of opvoedsituaties verwachten. Het boek bestaat – met een verdwaalde tekening van de hersenen – volledig uit tekst. Het boek is een aanrader voor iedereen die graag zijn of haar eigen weg zoekt in de opvoeding en niet ‘gedwongen’ wil worden om een bepaalde opvoedstijl te kiezen.

Het kinderbrein – John Medina
Populaire psychologie, paperback, 304 pagina’s, Pearson Education
Bestel dit boek hier via Bol.com >>> 

Lees ook:
Liever slordig gelukkig dan perfect gestrest
Kindergeheugen makkelijk te manipuleren
Gelukkige kinderen, de gebruiksaanwijzing

About Irene Kalsbeek

ickalsbeek@gmail.com'
Trotse, alleenstaande mama van een dochter van acht. Hobby's: wandelen, lezen, creatief bezig zijn, scrappen, koken... en een passie voor schrijven! Twee dagen per week ben ik op school te vinden als overblijfmedewerkster bij de Tussenschoolse Opvang.

Check Also

De kleine koning(in)

Alle ouders krijgen ermee te maken: de peuterpuberteit. Peuters die driftbuien krijgen – bij voorkeur …