Ik kan vliegen – boekpresentatie van auteur en piloot Jeroen Komen [verslag]

ik-kan-vliegen-jeroen-komen-boek-verslag-trotse-moeders-recensie-trotse-vadersEind mei 2016 ben ik bij de boekpresentatie geweest van Jeroen Komen “Ik kan vliegen”. Heel leuk. Hieronder mijn verslag:

De presentatie van Jeroen Komen begint met een “lezing” van circa 1 uur waarbij hij vertelde hoe hij met vliegen is begonnen. Het is een passie van hem en hij vertelt er ook met passie over. Zijn verhaal gaat niet alleen over het vliegen of hoe bij toeval iemand een te koop staand vliegtuig onder zijn aandacht brengt. Het gaat ook over wie je zoals tegenkomt als over Europa vliegt en wat die mensen doen.

We werden getrakteerd op heel veel selfie’s van hem en de mensen die met hem een keer hadden meegevlogen. Zijn boek bevat vele prachtige luchtfoto’s die hij zelf heeft gemaakt. Aan de circa 70 aanwezigen werd gevraagd wie wel eens met hem had meegevlogen, er gingen circa 40 handen omhoog. Een andere lijn was dat hij tijdens zijn verhaal en passant veel mensen dankt voor hun bijdrage aan het boek. Het ging eigenlijk in de volgorde een verhaal vertellen belevenissen vertellen, relaties uitdiepen, vertellen wat ze samen hadden meegemaakt of gedaan, waar de eerste ontmoeting plaats vond. En dan, ooh, ja, heeft op die en die manier een bijdrage geleverd aan het boek. Eerst de relatie, dan de bijdrage. En ja, dat waren veel mensen.

De presentatie ging niet alleen over het vliegen, ook over de wijze waarop hij in het leven staat. Op zijn buitenlandse reizen overnacht hij  niet in hotels. CouchSurfing is voor hem het middel om onderdak te verkrijgen (en te geven!) en ook daarmee heeft hij vele bijzondere mensen ontmoet. En een aantal van de mensen die hij op deze wijze heeft ontmoet hebben met hem gevlogen.

ik-kan-vliegen-jeroen-komen-verslag-trotse-moeders-2

Later stipte hij ook een andere manier van delen aan, delen is in feite een levenshouding van hem geworden, Peerby. Een infrastructuur om “dingen”even ergens in de buurt te lenen. Tja, 80% van de spullen gebruiken we niet vaker dan eens per maand. De grasmaaier, decoupeerzaag, de hogedrukspuit. Of het karretje waarop hij zelf een paar dozen met zijn boek vervoerde en morgen terug brengt. Het is een bijzondere way-of-live, helemaal Jeroen.

Zijn boek Ik kan vliegen bevat vele anekdotes over zijn avonturen en de mensen die hij tegenkomt. Landen op een strand in Schotland, uitwijken op een vliegveld in Sofia, zijn eerste buitenlandse reis om een concert met Justin Currie bij te wonen. Het boek gaat over èn vliegen èn mensen.
Na afloop een hapje en een drankje alvorens naar huis af te reizen. Ik zit nu thuis door het boek te bladeren en lees over zijn vliegen en de mensen die hij heeft ontmoet.

Al met al was het een geweldige middag.

Nog wat feiten:

  1. In 1998 de eerste vlieglessen
  2. In 2000 de Pelican gekocht, een zelfbouwvliegtuig met slechts 40 uren op de teller
  3. Acht jaar geleden heeft hij zichzelf uit zijn eigen bedrijf ontslagen
  4. Twee jaar geleden helemaal gestopt met zijn bedrijf, “Knoworries.” (Met een punt)
  5. Uitgever is Aerial, uitgave van het boek was in twee dagen geregeld
  6. Hij refereert naar een boek van Stephen Covey “De snelheid van vertrouwen”

[deze gastblog is geschreven door Willem Bouwens]

Hieronder een video waarin je Jeroen Komen tijdens TEDxUtrecht kunt zien / horen:

Voor de recensie van het boek Ik kan vliegen, klik hier >>>>

About Redactie

redactie@trotsemoeders.nl'
De redactie van TrotseMoeders schrijft over algemene onderwerpen, vaak op basis van een nieuws uit andere bronnen of persberichten. In deze artikelen worden over het algemeen geen eigen meningen, stellingen of reviews gegeven.

Check Also

Gratis workshops tijdens het kinder- en ouders vliegangstweekend in Aviodrome

Ik heb één keer gevlogen met alle drie mijn kinderen en dat was niet voor …