Anticonceptie

Je bent net bevallen van je kindje en bent voorlopig wel klaar met een zwangerschap. Anticonceptie is dan natuurlijk hard nodig. Maar welke anticonceptie werkt voor jou het beste? En welke verschillende soorten anticonceptie zijn er? Wanneer begin je weer met anticonceptie? Bij deze een paar verschillende vormen van anticonceptie op een rijtje.

De pil
De (combinatie) anticonceptiepil is de meest gebruikte vorm van anticonceptie. De kans is dus ook groot dat jij deze ook voor je zwangerschap gebruikte. Nu is de vraag natuurlijk of je gewoon weer kan beginnen met de pil.

Voor moeders die borstvoeding geven, wordt geadviseerd om alleen een pil te gebruiken die alleen progestageen bevat. In alle gevallen (wel of geen borstvoeding) wordt het sowieso afgeraden de eerste drie weken na je zwangerschap de pil te gebruiken. Dit omdat er in die periode een verhoogde aanmaak is van stollingfactoren in het bloed en er dus al een verhoogd risico op trombose is. Omdat de pil de kans op trombose ook (licht) verhoogd, is dit dus niet verstandig.

Het staafje
Een vrij nieuwe manier van anticonceptie is het anticonceptie staafje. Dit is een klein staafje (ter grote van een lucifer) die onder de huid om je bovenarm word ingebracht. Dit staafje is niet zichtbaar en tijdens het zetten wordt je arm plaatselijk verdoofd. Doordat het staafje alleen progestageen bevat, is het ook erg geschikt voor vrouwen die borstvoeding geven. Het staafje kan ongeveer een maand na de bevalling worden ingebracht. Het wordt aangeraden om de eerste zeven dagen na dat het staafje is ingebracht aanvullende bescherming te gebruiken. Na deze zeven dagen is het staafje in werking en kan het 3 jaar lang blijven zitten.

Het hormoon – en koperspiraaltje
Een niet erg geliefde vorm van anticonceptie is de spiraal. Hoewel er vroeger erg veel nadelen aan het spiraaltje waren verbonden, zijn deze bij de moderne spiraal verdwenen. Een spiraaltje mag zes weken na de bevalling worden ingebracht. De moderne spiraaltjes zijn klein en flexibel. Hierdoor voel je van het inbrengen vrij weinig. Wel kan het zijn dat je de eerste weken last krijgt van buikkrampen. Deze worden veroorzaakt doordat je lichaam de spiraal niet herkent en dus wilt uit stoten. Omdat het spiraaltje alleen werkt waar het nodig is (in je baarmoeder), heeft de rest van lichaam er geen last van.

De ring
De anticonceptiering is een kunststof ring die je zelf maandelijks in je vagina moet inbrengen. De ring blijft drie weken zitten. Na deze drie weken moet je hem eruit halen en begint jouw menstruatie. Tijdens de menstruatie draag je geen ring. De ring beschermt door geleidelijk hormonen af te geven. De ring is hierdoor niet geschikt voor mama’s die borstvoeding geven. Als je flesvoeding geeft, kan je de ring een maand na je bevalling beginnen te gebruiken.

De pleister
De anticonceptiepleister is een pleister ter grote van 4 x 4 centimeter. En kan vanaf een maand na de bevalling geplakt worden. Het is de bedoeling dat je gedurende 3 weken elke week een nieuwe pleister plakt. Na deze drie weken begint dat jouw menstruatie. Het is ook mogelijk om door te gaan met plakken. De menstruatie wordt dan uitgesteld. Je kunt de pleister op verschillende plekken plakken zoals benen, armen en billen. Het is wel belangrijk dat je de pleister gedurende drie weken op dezelfde plek plakt. Omdat de pleister ook hormonen af geeft, is dit anticonceptiemiddel niet geschikt voor vrouwen die borstvoeding geven.

De condoom
De meest gebruikte anticonceptiemiddel na de zwangerschap is natuurlijk de condoom. Lekker makkelijk en zonder bijwerkingen. Alleen moet je hem natuurlijk niet vergeten!!

De kosten
Natuurlijk is het ook handig om bij je keuze van anticonceptie middel te denken aan de portemonnee. De prijzen van anticonceptie verschillen namelijk erg veel van elkaar. Zo is het koperspiraaltje het goedkoopst namelijk €17,00 en hormoonspiraaltje en anticonceptie staafje daar in tegen zijn een stuk duurder deze kosten namelijk ongeveer €140,00. En ook de kosten van de ring en pleister zijn ook gelijk beide kosten zei ongeveer €35,00 per drie weken.

Tip: de vergoeding van anticonceptie valt sinds afgelopen jaar niet meer binnen het basispakket van je ziektekostenverzekering.

Share

About Redactie

redactie@trotsemoeders.nl'
De redactie van TrotseMoeders schrijft over algemene onderwerpen, vaak op basis van een nieuws uit andere bronnen of persberichten. In deze artikelen worden over het algemeen geen eigen meningen, stellingen of reviews gegeven.

Check Also

Count your blessings [persoonlijke blog]

“Count your blessings’, zei de gynaecoloog tegen me toen ik hem op de schrikkeldag van …

Share
Share