Aspergeschotel, of asperge-ovenschotel klinkt al lekker, maar noem je het Asperges au Gratin dan kom je helemaal goed voor de dag met dit heerlijke recept!
Nodig:
Per persoon ongeveer 500 gram asperges.
Bouillon van aspergevocht.
1 groentebouillon tablet
2 gekookte eieren in plakjes
Kookroom
Melk
Bloem
Vloeibare boter
Geraspte kaas 30%
Bereiding:
Zet de asperges op een zacht vuurtje om ze heel even te garen.
Zorg dat ze niet meer dan beetgaar worden. De rest gaart in de oven.
Zet wat aspergeschillen en de harde uiteinden van de asperges op het vuur, en laat zo,n 20 minuten koken om aspergevocht te krijgen.
Zeef het, maar bewaar het vocht.
Verhit de boter, en voeg de bloem toe, als ook de bouillontablet.
Beetje bij beetje het warme vocht al roerende erbij doen, zodat er een gladde saus ontstaat.
Doe er ook de kookroom en een flinke scheut melk toe.
Leg wat asperges in een ovenschotel.
Leg er wat plakjes ei op. Daarna wat saus, weer ei, asperges, en eindigen met saus.
Strooi er de geratel kaas overheen.
Zet het 20 minuten in de oven, zodat eren bruin korstje op komt.
Tip: in plaats van de kookroom, kun je ook crème fraîche gebruiken.
Nog een tip: serveren met aardappelpuree, of gebakken krielaardappels. Met gebakken zalm, plakken beenham of rollade.
Smakelijk eten.