Artis: vlinders, leeuwen, baby-olifant en zwarte gaten [verslag]

Wanneer je een bezoekje brengt aan Artis is het zien van je favoriete dieren meestal het hoogtepunt van je bezoek. Wij spreken altijd tevoren af welke dieren we in ieder geval willen zien, zodat we aan het eind van een bezoek allemaal tevreden zijn. En we hebben genoten, van de leeuwen die net gevoerd werden en waar een medewerker allerlei interessante dingen wist te vertellen. 

In de vlindertuin, van de prachtige kleuren van de verschillende vlinders. In het aquarium, waar zelfs de kwallen prachtig zijn. In het reptielenhuis, bij de apen, de flamingo’s, de steenbokken en de vogels.

Maar… het hoogtepunt van ons bezoek vandaag was niet het genieten van de dieren. Ook niet de prachtige bloemen die overal bloeien. Het was ons bezoek aan het Planetarium!

Dit weekend is 2 keer per dag in het planetarium een film te zien waarin je meegenomen wordt de ruimte in, helemaal naar het Zwarte Gat waar deze week de eerste foto van vrijgegeven is. Lees hier meer:

https://trotsemoeders.nl/2019/04/het-zwarte-gat-dit-weekend-te-zien-in-artis-planetarium/

Ik was er met drie 12-jarigen en we hebben alle vier ademloos zitten kijken. Vanaf het begin, vanaf onze eigen aarde, vanaf Amsterdam, de ruimte in tot je de aarde van een afstandje kunt bekijken. En dan steeds verder, tot je ook de maan ziet en uiteindelijk de zon met de planeten er omheen. Verder nog, zodat ons hele zonnestelsel te zien was (ook enorm mooi) en nog verder, zodat ons zonnestelsel te zien was in de groep zonnestelsels die erbij horen. En dan nog verder, zodat je zonnestelsels als talloze lichtpunten aan het heelal kunt zien en je een klein beetje een idee krijgt van de immense grootte van het heelal en van de relatief minieme afmetingen van onze planeet en van ons, als mensen….

Tussen al die zonnestelsels werd gezocht naar M87 toen daar op ingezoomd werd was het Zwarte Gat te zien, de ‘fluffy donut’ die deze week volop in het nieuws was. Onwerkelijk! En toen werd er weer teruggereisd naar Aarde, naar Amsterdam en waren we een onvergetelijke ervaring rijker!

De ‘reis’ was live, er was iemand die zorgde dat we konden zien wat paste bij wat onze gids vertelde. De gids was iemand met kennis van zaken en met een hele prettige stem die heel duidelijk vertelde wat we zagen. Ze zorgde dat het begrijpelijk was en bleef door aan te haken bij dingen die de meeste mensen wel (her)kennen en daar vandaan weer nieuwe dingen uit te leggen, top! Het bleef ook interactief doordat er vragen gesteld werden die door enkele aanwezige kinderen beantwoord werden. En ook na afloop was er gelegenheid tot vragen stellen.

Ben je in de gelegenheid om op zondag 14 april 2019 naar Artis te gaan, ga dan zeker om 15 uur of 16 uur naar het Planetarium. Een bezoek aan een van de films is gewoon bij de entree inbegrepen. Je zou er zelfs speciaal voor kunnen gaan, het is echt de moeite waard! En Artis…. laat deze prachtige ruimtereis alsjeblieft later dit jaar terugkeren in jullie programma, dan kom ik het graag nog een keer bekijken!

Share

About Karina Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 19 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 17 jaar.

Check Also

Jippie No More! op het Cinekid Festival en vanaf 13 december in de bioscoop.

Iedere herfstvakantie vindt Cinekid Festival plaats: het grootste kinderfilm- en mediafestival ter wereld. De nieuwste …

Share
Share