Zuur – Anja Feliers [recensie]

zuur-anja-feliers-recensie-copyright-trotse-moeders-1Op een avondfeest wordt Cara zonder reden aangevallen. Een bijtend zuur vreet haar gezicht weg en het meisje blijft voor het leven verminkt. Het verwerkingsproces is bijzonder zwaar, vooral als vermoedens rijzen dat Cara geen toevallig slachtoffer was. Psychologe Kathleen Verlinden begeleidt Cara bij de verwerking, maar het lijkt wel alsof ze door iets of iemand wordt tegengewerkt… Terwijl haar aandacht naar Cara gaat, wordt Kathleen ingehaald door haar eigen verleden.

Recensie
Na de vier eerder verschenen boeken van Anja Feliers te hebben gelezen, keek ik echt uit naar deel 5.

Voor recensie van de eerste vier boeken met Kathleen Verlinden in de hoofdrol, klik hier >>>> 

En Zuur heeft me niet teleurgesteld. Integendeel! Het is naar mijn mening een van de beste boeken van Anja Feliers. Sowieso houd ik van haar manier van schrijven. Er is voldoende evenwicht tussen de ontwikkelingen in het persoonlijke leven van psychologe Kathleen Verlinden en de ‘whodunnit’. Zoals ook in andere boeken, zijn de hoofdstukken voorzien van de naam van het personage wat in dat hoofdstuk centraal staat. Je leest mee met wat diegene meemaakt, denkt en voelt.

zuur-anja-feliers-recensie-copyright-trotse-moeders-5

Tussendoor staan korte teksten die je iets meer zeggen over de dader. Dat vind ik zelf altijd erg intrigerend, want het nodigt uit tot meedenken. Aan het eind van ieder boek, lees ik die stukjes altijd terug om te zien of alles ‘klopt’.

zuur-anja-feliers-recensie-copyright-trotse-moeders-2

In Zuur lees je veel over Kathleen. Een groot deel van haar jeugd, de dood van haar zusje, het contact met haar ouders, alles wat onbesproken is gebleven, een dagboek, haar relatie….

zuur-anja-feliers-recensie-copyright-trotse-moeders-6

Gelukkig is het boek lekker dik en blijft er ook voldoende ruimte voor de andere verhaallijn: een aanval met zuur op een jong meisje tijdens een feest waar Kathleen ook aanwezig is. Omdat ze net na het gebeuren al met het meisje (Cara) en haar moeder Daphne heeft gesproken, wordt ze later ingeschakeld als psychologe.

zuur-anja-feliers-recensie-copyright-trotse-moeders-3

De karakters worden goed uitgediept. Je krijgt een duidelijk beeld van Daphne en van de mensen om haar heen.

zuur-anja-feliers-recensie-copyright-trotse-moeders-7

Ook wordt duidelijk wat er zich in het verleden van Daphne heeft afgespeeld en daar zit ook het verband met de gebeurtenissen van het boek, want met de zuuraanval is het verhaal nog niet afgelopen. Er volgt nog een briefje waarop staat “Het is nog niet voorbij” en dat is wel duidelijk…. degene die Cara heeft verminkt met zuur heeft nog meer plannen.

zuur-anja-feliers-recensie-copyright-trotse-moeders-4

Goed en tegelijkertijd minder goed vond ik de manier waarop Kathleen Verlinden in dit boek naar voren komt. Aan de ene kant is ze een erg kundige psychologe, maar van haar eigen privé leven bakt ze niet veel. Ze handelt vaak ondoordacht en onlogisch, wat ik niet helemaal vind kloppen. Maar aan de andere kant maakt dat haar ook weer menselijk.

De ontknoping was echt spannend. Ik heb het aan één stuk door uitgelezen en bleef echt zitten met het gevoel één van de beste thrillers van de laatste tijd te hebben gelezen. Aanrader dus!

Zuur – Anja Feliers
Vijfde thriller met psychologe Kathleen Verlinden
Paperback, 364 pagina’s, uitgeverij Lannoo
Bestel dit boek hier >>>>

Share

About Karina Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 19 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 17 jaar.

Check Also

De weg naar huis – Sebastian Fitzek

Een verontrustend telefoongesprek, een sterfdatum in bloed, en nog twee uur tot die dag aanbreekt… …

Share
Share