Dagje dierenpark Amersfoort: van de regen naar de zon

IMG_7182Eigenlijk zouden wij al een week eerder naar Dierenpark Amersfoort gaan. Met ons hele gezin, inclusief Jackson, de blindengeleidehond van mijn man. Een blindengeleidehond is uiteindelijk ook maar een gewone hond met doldrieste acties op zijn tijd. Meneer scheurde zijn kruisbanden en moest een pittige operatie ondergaan. Hier kan je daar alles over lezen. Maar een uitje naar de dierentuin zat (zit) er voorlopig niet in voor hem …

IMG_3388Een week later dus en met alleen onze dochters van 9 en 13 reed ik op een regenachtige zaterdagochtend naar Amersfoort. Diverse weer-apps en -sites hadden mij beloofd dat het in Amersfoort droog zou zijn (worden), maar hoe dichter we het Dierenpark naderden, hoe meer ik mijn twijfels had. Uiteindelijk regende het nog flink toen ik de auto geparkeerd had en ik stond op het punt weer naar huis te gaan. Maar oudste overtuigde mij ervan dat het echt droog zou worden, dus …

En gelukkig werd het ook droog!

Het was al een aantal jaren geleden dat ik in het Dierenpark Amersfoort was geweest, er was best het een en ander veranderd. Maar misschien kijk ik ook wel met andere ogen nu mijn kinderen ouder zijn. We hebben ons in ieder geval opperbest vermaakt!

IMG_7209
Een witte tijger, mijn favoriet, kwam recht op mij afgewandeld en ging zich vlak voor me zitten wassen. Als er geen glas tussen had gezeten, had ik hem kunnen aaien! Naast witte tijgers heeft Dierenpark Amersfoort ook ‘gewone’ Sumatraanse tijgers.

IMG_7212
Een ander belangrijk doel waren de giraffen, de favoriete dieren van onze jongste. De giraffen stonden rustig te eten, maar werden gestoord door een zebra met een missie. Die liep gewoon onder de giraffen door om met spoed ergens heen te gaan. Waarheen? Dat werd ons niet helemaal duidelijk.

IMG_7210
Er is ook een Honderdduizend Dierenhuis, met eigenlijk best wel veel ‘engerds’, vonden wij. Een vogelspin, hagedissen, slangen en twee boa constrictors die zich om elkaar heen kronkelden. In het Honderdduizend Dierenhuis is ook het Zoölogisch Museum van het Dierenpark gevestigd. Met skeletten, schedels, opgezette dieren en dieren op sterk water. Enerzijds fascinerend, anderzijds keken we er ook met enig afgrijzen naar. Bijzonder vond ik Moeki, de bruine beer die in Amersfoort is geboren én overleden.

Dierenpark Amersfoort heeft 150 diersoorten, maar wij hebben ze dit keer lang niet allemaal gezien. Grote dieren, zoals de kolossale neushoorns en bruine beren, maar ook veel kleinere exemplaren als de stokstaartjes (die energie moeten besparen, hun warmtelamp reageert op hun beweging). Schattige vari’s, allerlei soorten vogels en verschillende apen.

IMG_7211
Een laatste hoogtepunt voor ons waren wel de olifanten!

Het Dinobos hebben we links laten liggen, mijn meiden hebben niet zoveel met dino’s. En ook de Grote Wildernis hebben we overgeslagen. Er was zo ook genoeg te doen en mijn oudste heeft knieklachten, dus die zag het niet helemaal zitten. Zo blijft er wel genoeg over om de volgende keer nog te doen.

In het Dierenpark zijn verschillende restaurants, gelukkig verspreid over het park zodat je nooit ver hoeft te lopen. Overigens zijn de afstanden allemaal goed te overzien in Amersfoort. Naast de restaurants zijn er ook verschillende stands waar je drankjes of bijvoorbeeld ijsjes kunt kopen.

IMG_7208
Mijn oudste dochter is van mening dat deze dierentuin heel geschikt is voor kinderen. Vanwege de klimroutes langs en over een aantal verblijven (olifanten, bruine beren, hyena’s), maar ook vanwege de speeltuinen op een aantal plekken. Ook worden er diverse activiteiten georganiseerd, kan je bijvoorbeeld in het Honderdduizend Dierenhuis een paar keer in de week bijvoorbeeld kakkerlakken van heel dichtbij bekijken, of zijn er verzorgers beschikbaar om je vragen te beantwoorden. Bij de ingang van het park kregen wij een plattegrond met daarop het programma van die dag.

Kortom, wij hebben een leuke zaterdag doorgebracht in Dierenpark Amersfoort. De zon is gelukkig ook gaan schijnen. En als Jackson weer helemaal hersteld is en alles weer kan, gaan we in het voorjaar gewoon nog een keertje. Maar dan zoals gepland, met z’n vijven!

About Isolde

isolde@hupemail.nl'
Werkende moeder van twee dochters (11 jaar en 15 jaar) met thuis ook nog een gezellige beestenboel. Ik hou van lezen en muziek, yoga houdt me met beide benen op de grond en ik haak/maak graag de meest rare wezens in opvallende kleuren.

Check Also

Terug in Burgers’ Zoo: wat is er veranderd?

Ein-de-lijk konden we weer naar Koninklijke Burgers’ Zoo. Na een lange periode van voorzichtig zijn …