Brittannia Road -22-

De Poolse Silvana en haar man Janusz worden door de oorlog van elkaar gescheiden: hij moet in dienst en zij probeert vergeefs naar haar familie terug te keren. Zes jaar lang overleeft zij met haar zoontje onder erbarmelijke omstandigheden in de bossen.
Na de oorlog wordt het gezin in Engeland herenigd. In hun huis aan Britannia Road -22- proberen ze een nieuw bestaan op te bouwen, maar zowel Silvana als Janusz wordt achtervolgd door geheimen uit hun verleden.

Recensie
Ik voel me altijd wel aangetrokken tot romans en verhalen die een link hebben met de Tweede Wereldoorlog. Brittannia Road -22- is een verhaal wat direct mijn aandacht trok en wat ik heel graag wilde lezen. Ik ben niet teleurgesteld!

Hoofdpersonen van Brittannia Road -22- zijn Silvana, Janusz en Aurek. Al aan het begin van de Tweede Wereldoorlog zijn zij elkaar kwijtgeraakt. Janusz is via omzwervingen terecht gekomen in Engeland en probeert daar na de oorlog een leven op de bouwen als echte Engelsman. Hij is dolblij als hij Silvana en Aurek weet op te sporen en naar Engeland kan halen om samen een nieuw leven op te bouwen. Silvana heeft samen met hun zoontje Aurek de oorlog in Polen overleefd door zich verschuild te houden in de bossen. Zij heeft veel moeite om weer te wennen aan het gewone leven.

Het verhaal in Brittannia Road -22- springt heen en weer van vlak na de oorlog in Engeland naar de manier waarop Silvana en Janusz de oorlog hebben weten te overleven en weer terug. Door de terugblikken kom je er langzaamaan achter wat beiden voor verschrikkingen hebben meegemaakt. Wat ze later niet delen met elkaar, hooguit een paar onbelangrijke details. Een van de rode draden in het boek is een groot geheim dat Silvana met zich mee draagt. Het op en neer springen door de tijd, maakt het boek levendig en afwisselend.

Brittannia Road -22- is in een verzorgde uitgave verschenen, met in de achterflap een afscheurbare boekenlegger en achterin een katern met een vraaggesprek met de auteur en vragen over het boek die je verder aan het denken kunnen zetten. In één oogopslag is helder dat het boek zich in een donkere tijd afspeelt, mijn dochtertje van 5 vroeg me vrijwel direct of het boek over de oorlog gaat.

Brittannia Road -22- is een aanrader, een indringend en ontroerend boek, een boek dat er echt uitspringt in deze tijd van het jaar waarin over het algemeen meer oorlogsboeken verschijnen.

Brittannia Road -22- – Amanda Hodgkinson
roman, paperback, 384 pagina´s, A.W. Bruna Uitgevers
Bestel dit boek hier via Bol.com

Lees ook:
Schadevolle jaren
De tijgervrouw van Galina
Kinderen van Nederland

Share

About Isolde

isolde@hupemail.nl'
Werkende moeder van twee dochters (11 jaar en 15 jaar) met thuis ook nog een gezellige beestenboel. Ik hou van lezen en muziek, yoga houdt me met beide benen op de grond en ik haak/maak graag de meest rare wezens in opvallende kleuren.

Check Also

De verloren verteller

Ik houd van lezen. En ik houd van boeken, gewoon, papieren boeken. En sommige boeken …

Share
Share