Mijn favoriete boeken [boekrecensie]

Breng in dit notitieboek verslag uit van alle boeken die je gelezen hebt en maak zo een persoonlijk leesdagboek dat je op elk moment kunt raadplegen. Een onmisbare aanwinst voor je bibliotheek.

Voor een boekenwurm zoals ik (120+ boeken per jaar) is dit een heerlijk boek om te bezitten en te gebruiken. Ik ben zeer gecharmeerd van dit handzame  boek dat uiteindelijk te gebruiken is als naslagwerk. Het ziet er uit als een perfecte boekenkast: gestructureerd chaotisch. Niet strak ingericht, maar alles goed op zijn plek. Het enige dat afleidt is de sticker op de achterkant, maar die is na aankoop makkelijk (en zonder achterblijven van stickerresten) te verwijderen.

De elastieken band aan de zijkant en het leeslint maken het boek bijna compleet. De informatie maakt het helemaal compleet, maar dat werk moet je zelf doen. Het lijkt een futiliteit, maar een boek als deze moet je meteen aanspreken om hem op te pakken en door te bladeren. Na het doorbladeren kun je niet anders dan hem kopen. Dan begint het leuke werk: het invullen ervan.

Voorin het boek kun je je naam schrijven, zodat het je eigen persoonlijke logboek is.
Daarna begint het boek met één van mijn favoriete quotes

In dit schitterende notitieboek kun je noteren:

 • recensies
 • favoriete quotes
 • favoriete boeken
 • een wishlist
 • een (uit)leen lijst

In het hoofdstuk Mijn recensies staat een inhoudsopgave die je zelf kunt invullen zodat je weet welke recensie je waar terug kunt vinden. Er is plaats voor maar liefst 50 recensies. Het bestaat uit de volgende onderwerpen:

 • Titel
 • Auteur
 • Uitgeverij
 • Genre
 • Gevonden via
 • Geleend van/gekocht in
 • Uitgelezen op
 • Mijn gevoel toen ik het boek pas uit had
 • Wat mij bij zal blijven
 • Mijn gedachten en commentaren
 • De beoordeling

Die laatste drie vragen vóór de beoordeling zijn niet standaard vragen die ik altijd invul wanneer ik een boek lees. De beoordeling is in mijn geval altijd het belangrijkst.

In het hoofdstuk erna is er plek voor je favoriete quotes. Voorheen schreef ik een deel van mijn favoriete quotes altijd in een notitieboek of ik liet ze gewoon staan waar ik ze vond, in het boek zelf, en deed ik er niets mee. Nu kan ik dat allemaal noteren in een boek waar het thuishoort. Je kunt er toch mooi 45 kwijt.

In Mijn favoriete boeken kun je (zoals de naam al doet vermoeden, intikkertje) al je favoriete boeken noteren. Nou ja, alles?! Je kunt in ieder geval heel wat van je favoriete boeken kwijt. Je kunt vermelden:

 • Titel
 • Auteur
 • Waarom je het boek zo goed vindt
 • Hoe het boek je beïnvloed heeft

Alleen de veertien mooiste boeken kunnen hier staan. Een mooi klusje voor een lange avond om eens voor je (digitale) boekenkast te gaan staan en te kijken welke boeken een plekje verdienen in dit ‘naslagwerk to be’.

Iedere lezer heeft een wishlist, een lijst met boeken die je nog heel erg graag wilt lezen, maar die je om de een of andere reden niet meteen kunt oppakken en meenemen/lezen. Ik ben daar niet anders in en mijn wenslijst is eindeloos lang. Dat houd ik deels bij in Goodreads, maar ik ben van plan om een aantal van die boeken (45 in totaal) als prioriteit in dit boek te noteren; dit is immers zoveel leuker!

Als laatste kun je een (uit)leenlijst bijhouden. Zelf ben ik iemand die haar boeken in principe niet meer uitleent. Ik maak een uitzondering voor mijn buurvrouw en mijn schoonmoeder, omdat ik weet dat ik die boeken snel weer terugkrijg. Helaas ben ik net iets teveel prachtige pareltjes kwijtgeraakt door ze aan mensen mee te geven die lezen niet als prioriteit hebben staan. Dat neemt natuurlijk niet weg dat het een zeer handig hoofdstuk is dat uiteraard niet mag ontbreken in een boek als dit, je wilt het immers op een plek bijhouden die het meest voor de hand liggend is.

Het is overduidelijk: er is zeer veel tijd en energie gestoken in de opmaak van dit boek; dat is absoluut terug te zien.

Er staan prachtige illustraties in dit boek en ook over het lettertype en de kleuren moet zijn nagedacht. Dat is voor mij altijd een goede reden om tot aanschaf van een boek te gaan. Er zijn erg veel boeken te koop momenteel en daar door moet een non-fictie boek voor mij óf noodzakelijk zijn voor research óf het moet eruit springen. Dit boek doet dat met zeer grote sprongen!

Al met al dus zeer verdiend alle sterren die er te verdienen zijn!

Mijn favoriete boeken
Notitieboek, hardcover, 160 pagina’s, Zuidnederlandse uitgeverij (België)
Bestel ‘Mijn favoriete boeken’ hier >>>>

 

Share

About Redactie

redactie@trotsemoeders.nl'
De redactie van TrotseMoeders schrijft over algemene onderwerpen, vaak op basis van een nieuws uit andere bronnen of persberichten. In deze artikelen worden over het algemeen geen eigen meningen, stellingen of reviews gegeven.

Check Also

Pick one, geschreven door Inge van Prooijen [recensie]

Quotes inspirerend? Ja, maar niet elke quote is de beste quote voor jou. Tegenwoordig worden …

Share
Share