Welke groenten worden door Nederlanders het meest weggegooid?

honig-logoWaarschijnlijk is vrijwel iedereen het er over eens dat het jammer is om eten weg te gooien. Toch gebeurt dat regelmatig. Hoe vaak dit gebeurt en met welke groenten, heeft Honig uit laten zoeken. Uit dit onderzoek blijkt dat zeker 87% van de Nederlanders regelmatig groenterestjes overhoudt. Veel mensen weten die restjes groente te verwerken in andere gerechten, zoals pasta’s, of opgewarmd een dag later op te eten, maar toch verdwijnt 38% van Nederlandse groenterestjes in de vuilnisbak. En dat is vaak niet nodig!

Een van de redenen waarom mensen groente weggooien is omdat ze niet weten hoe en hoe lang ze de groenten goed kunnen houden. Wist je dat je een komkommer, mits op de juiste manier opgeborgen, maar liefst twee weken kunt bewaren? Voor de complete Honig groente bewaarwijzer, klik hier >>>>

compost-709020_640

Per Nederlander wordt er gemiddeld 47 kilo aan vast voedsel per jaar verspild. Om groenteresten te redden van de vuilnisbak zijn de Nederlanders best bereid om deze te gebruiken in een ander gerecht.

Goed nieuws is dat maar liefst 44% dit al doet en dat 37% aangeeft vaker te willen koken met groenterestjes. Daarnaast wil 24% groenteresten composteren en zouden respectievelijk 22% en 11% het aan huisdieren of andere mensen willen geven. Toch worden nog veel groenten weggegooid. Hieronder de top 10 van meest weggegooide groenten:

  • Sla (54%)
  • Aardappel (49%)
  • market-815244_640Bloemkool (37%)
  • Komkommer (30%)
  • Broccoli (29%)
  • Boontjes of peultjes (25%)
  • Tomaat (23%)
  • Spinazie (22%)
  • Andijvie (18%)
  • Uien en champignons (beide 17%)

honig-soep-broccoli-creme-basis-zalm-recept-copyright-trotse-moeders-7Een heleboel van deze groenten zouden nog gebruikt kunnen worden (mits ze niet zelfstandig kunnen lopen uiteraard….). Denk bijvoorbeeld eens aan het opbakken van een restje gekookte aardappels. Of aan het verwerken van restjes groenten in een pastasaus.

Zelf heb ik, geïnspireerd door het mooie soeppakket van Honig wat in onlangs mocht ontvangen, een restje broccoli verwerkt in een soep. Lees hier hoe je een overheerlijke broccoli-crème soep maakt >>>>

 

About Karina Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 18 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 15 jaar.

Check Also

Mathieu Pater promoveert op onderzoek naar muziektherapie voor jongeren en kinderen met een Autisme Spectrum Stoornis

Met het verdedigen van zijn proefschrift “Music therapy for children with Autism Spectrum Disorder: development …