Bezoek de bij

Bijen zijn nuttige en mooie insecten, maar toch zijn er veel mensen die ze liever niet te dicht bij hen in de buurt zien. Ten onrechte, want bijen steken alleen in uiterste nood. Mijn dochter is gek op de natuur en dus toen we vorig jaar zagen dat er een open imkerijdag was, besloten we daar eens een kijkje te nemen. Het bleek een mooi en leerzaam uitje, voor zowel onze dochter als ons zelf.  Wie vorig jaar niet is geweest, kan dit jaar op herkansing, want het is een jaarlijks terugkerend evenement.

Open Imkerij Dagen
Dit jaar worden de Open Imkerij Dagen gehouden op 9 en 10 juli. Veel imkers vanuit het hele land doen mee aan deze happening en op de website bijenhouders.nl kun je zien welke imkers mee doen. Via het kaartje zoek je eenvoudig een imker bij jou in de buurt op. Wanneer er geen tijden vermeld staan, ben je welkom van 10:00u tot 16:00u. Let wel even op de kleurcodering van de locatie van jouw keuze. Op sommige plaatsen ben je alleen zaterdag welkom, andere alleen zondag en er is ook een groep waar je op beide dagen terecht kan.

Wat is er te doen?
Belangrijk om te weten is natuurlijk wat je kunt doen op zo’n open dag. Dat hangt deels af van de imker waar je te gast bent. Op het kaartje met de locaties zie je ook kort welke activiteiten er zijn. Ten eerste kun je natuurlijk al je vragen stellen aan de imker. Ze kunnen je veel vertellen over het houden van bijen. Andere activiteiten zijn: honing slingeren, was verwerken, observatiekast en het aanschaffen van potten honing.

Mijn ervaring
Dat je een beetje geluk moet hebben met de imker waar je naar toe gaat bleek vorig jaar wel. Als eerste gingen we naar een imker die een bijenkast in zijn achtertuin had staan. We werden verwelkomt met een kopje koffie (en limonade voor onze kleine meid) en een beschuitje met honing. Deze man wist zeer veel en boeiend te vertellen over zijn hobby. Hij liet ons veel zien en vertelde ons veel. Na dit bezoekje wisten we heel veel over het houden van bijen, de verschillende honingsoorten en wisten we hoe het apparaat werkte waarmee honing geslingerd wordt.

Op aanraden van hem gingen we ook nog naar de bijenstal daar vlak in de buurt. Daar waren meerdere imkers die daar bijenkasten hadden staan en meer imkers aan wie je vragen kon stellen. Echter bleek dat in contact komen met één van de imkers hier veel lastiger was, omdat ze vooral met elkaar in gesprek waren of maar een beetje rondliepen of met hun kast bezig waren. Op de vragen die we stelden kwam kort antwoord, maar er was niet echt een bezieling in te vinden. Ze moesten het hier volgens mij vooral hebben van de verkoop van hun honing, al zet je volgens mij meer om als je de gasten enthousiast ontvangt en begroet. Je moet dus een beetje geluk hebben met de imker waar je een bezoekje aan brengt en het is dus wellicht raadzaam om meerdere adressen mee te nemen die bij jou in de buurt zijn. Zo kun je eenvoudig nog even ergens anders kijken mocht je daar behoefte aan hebben. Een leuk, leerzaam en gratis dagje uit voor jou en de kinderen!

Voor wie nu alles al wil weten over de bij: bekijk de voorlichtingsfilm van de Nederlandse BijenhoudersVereniging.

Share

About Irene Kalsbeek

ickalsbeek@gmail.com'
Trotse, alleenstaande mama van een dochter van acht. Hobby's: wandelen, lezen, creatief bezig zijn, scrappen, koken... en een passie voor schrijven! Twee dagen per week ben ik op school te vinden als overblijfmedewerkster bij de Tussenschoolse Opvang.

Check Also

Zelf muntthee maken – recept

Enorm hip: op een terrasje een glas muntthee bestellen. Je krijgt dan een glas heet …

Share
Share