Water en vuur (Warrior Cats – serie 1, deel 2) [recensie]

In dit spannende tweede deel van de Warrior Cats raken Vuurhart en de DonderClan verwikkeld in een heftige territoriumstrijd wanneer de WindClan uit hun jaaggebied worden verdreven. Zal de DonderClan erin slagen de WindClan te redden én hun eigen grondgebied te verdedigen tegen de SchaduwClan? En is de Schaduwclan wel de werkelijke vijand?

Recensie
Na het eerste deel van serie 1 van Warrior Cats, De wildernis in, was ik wel nieuwsgierig naar het volgende deel, Water en vuur.
Vuurhart speelt ook in dit deel de hoofdrol. In het vorige boek was hij aanvankelijk nog een poesiepoes, maar sloot zich aan bij de Donderclan. Als Vuurpoot was hij eerst nog een leerling, maar na een spannend gevecht is hij in ‘De wildernis in’ bevorderd tot volwaardig strijder van de clan.

 
Vuurhart heeft het zwaar in dit deel, hij heeft voortdurend te maken met loyaliteitsconflicten. Steunt hij zijn vriend Grijsstreep die verliefd is op een poes van een rivaliserende clan, of spreekt hij hem aan. Is Tijgerklauw nu te vertrouwen of niet? Deelt hij zijn vermoedens met Blauwster, of toch maar niet? Keert hij terug naar zijn leven als poesiepoes als hij zijn zusje weer ziet, of blijft hij een wilde kat bij de clan.


Vuurhart wordt in Water en vuur echt een aantal keer verscheurd tussen zware dilemma’s, maar is dapper genoeg om iedere keer een keuze te maken waar hij echt achter staat. Of dat dan ook goed uitpakt, tja, dat ziet hij later wel. Het thema is goed beschreven, maar het is soms misschien wel erg veel in één boek …


Water en vuur leest net zo vlot en prettig als het vorige deel. Het verhaal is continu boeiend en spannend en verslapt eigenlijk niet. Wel vielen mij, zeker aan het eind, wat foutjes op. Typografische fouten in de opmaak, maar ook fouten in namen (de kat Brokkelster kreeg een andere naam, op de ene bladzijde was dit Brokkelpoot en op de andere Brokkelstaart). Of dit nu een slordigheid in het vertalen of in de oorspronkelijke tekst is, dat weet ik niet. Wel weet ik dat de namen van de katten zorgvuldig worden uitgezocht, aangezien ze iets zeggen over de status van de katten in de clan. De namen van de leiders van de vier clans eindigen op –ster, en leerlingen hebben een naam met –poot.


Water en vuur is, evenals het voorgaande deel, leuk voor jongens en voor meisjes vanaf een jaar of 10, 12 die er geen moeite mee hebben dat er geen mensen maar vooral poezen meedoen in het boek. Dat geldt toch voor de meeste kinderen? Overig ben ik als volwassene ook poezig genoeg om dat te kunnen waarderen. Het boek is spannend en er zijn genoeg katten om jouw eigen favoriet uit te zoeken om met mee te kunnen leven.

Water en vuur (Warrior Cats serie 1 deel 2) – Erin Hunter
Jeugdboek, paperback, 366 pagina’s, Uitgeverij Fantoom
Bestel ‘Water en vuur’ hier >>>>

Voor alle boeken van Erin Hunter over Warrior Cats, klik hier >>>>

Voor de recensie van het eerste boek over Warrior Cats:

https://trotsemoeders.nl/2018/04/de-wildernis-in-warrior-cats-1-recensie/

Share

About Isolde

isolde@hupemail.nl'
Werkende moeder van twee dochters (11 jaar en 15 jaar) met thuis ook nog een gezellige beestenboel. Ik hou van lezen en muziek, yoga houdt me met beide benen op de grond en ik haak/maak graag de meest rare wezens in opvallende kleuren.

Check Also

De Wolventemmer, Opgejaagd – jeugdboek Barbara Jurgens

Als wolventemmer is het Runa’s taak om de bedreigde wolven uit Italië naar een veilige …

Share
Share