Vogelgids voor Kids [recensie]

De Vogelgids voor kids van Marc Duquet is een even leuke als serieuze gids voor kinderen en beginners op het gebied van vogels spotten. Met inleidende informatie in de vorm van antwoorden op vragen als: Waar, wanneer en hoe kan ik gaan vogelen? Welke verrekijker heb ik nodig? En boordevol informatie over het opzoeken, spotten en determineren van de meest voorkomende vogels in West-Europa. Met deze vogelgids leer je op een leuke manier welke vogelsoorten je allemaal tegen kunt komen en waaraan je ze herkent. De vele illustraties en kleurenfoto’s maken ze nog makkelijker te herkennen! Ook bevat de gids een checklist: leuk om te gebruiken bij de jaarlijkse Tuinvogeltelling in januari, een initiatief van Vogelbescherming Nederland.

Recensie
Ik vind het zelf heerlijk om vogels te ´spotten´. De Trotse Vader van mijn kinderen en ik zijn op huwelijksreis naar IJsland geweest en daar is zo weinig verkeer dat je gewoon midden op de “weg” kunt stoppen wanneer je onderweg bent en ineens een vogel ziet. Ik heb de vogels opgezocht in een IJslands vogelboek en gefotografeerd. En toen we thuis waren, kocht ik een vogelboek om ook de vogels in Nederland beter te leren herkennen.

Zelf heb ik veel over de natuur geleerd van mijn vader. Hij wees ons op alles wat hem opviel, van bijzondere bomen en planten tot dieren. En ook de ‘gewone’ alledaagse vogels leerde ik kennen. En dat is juist leuk want hoewel het fijn is om zeldzamere vogels te spotten, kunnen we vrijwel dagelijks genieten van de vogels om ons heen.

 

We hebben het geluk een tuin te hebben waar veel verschillende vogels willen verblijven. Zo kan ik mijn kinderen goed het verschil leren tussen een pimpelmees en een koolmees, en herkennen ze een kleine bonte specht in het bos, omdat ze die ook in onze tuin zagen.

Ik vind de Vogelgids voor Kids een verrijking in onze boekenkast. In tegenstelling tot mijn eigen vogelboeken, staan hierin echt alleen de vogels die mijn kinderen ook daadwerkelijk kunnen aantreffen en niet de ‘zeldzaam-een-keer-per-jaar-langsvliegende-bijna-niet-te-spotten-vogels’.

Het boek begin met een heleboel uitleg, op een erg leuke manier geschreven (kijk maar op onderstaande foto: “waar moet je kijken om vogels te zien?”. Antwoord begint met “Aangezien ze vliegen….” Ik vind dit soort humor heerlijk!

Vervolgens worden alle bekende, in Nederland en België voorkomende, vogels apart besproken. En er zit een checklist die ook erg goed werkt bij kinderen. Zien jullie een vogel? Vraag je kind om op te zoeken welke het precies is en kruis hem af achterin dit boek. Tip: zet datum en plaats erbij! Zo wordt het een sport om uit te kijken naar vogels die nog niet gespot zijn en zal je kind graag naar een ander stuk natuur gaan om de daar wonende vogels te kunnen zien.

Kortom: niet alleen een leerzaam boek, maar ook een boek waarmee je je kind jouw liefde voor de natuur kunt helpen overbrengen en kunt stimuleren om actief te kijken naar de natuur om hem / haar heen. En voor iedereen die niet het geluk had om een ouder te hebben gehad die jou alles leert over de vogels om je heen ook een heel prettig boek om zelf te ontdekken welke vogels er in je eigen omgeving zijn!

Vogelgids voor Kids – Marc Duquet
Paperback, 192 pagina’s, uitgeverij Kosmos
Bestel dit boek hier >>>>

Share

About Karina Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 19 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 16 jaar.

Check Also

Be the best you planner, van mom in balance, uitgebracht door Kosmos Uitgevers

Be the best you planner, van mom in balance, uitgebracht door Kosmos Uitgevers

Hoe vaak ik al niet aan lijstjes, to-do schriftjes, briefjes, reminders en andere systemen ben …

Share
Share