De leespluim juli 2011; Kwijt Weg Foetsie

De Leespluim van de maand juli 2011 gaat naar het boek Kwijt Weg Foetsie van Lisa Boersen en Jort van der Jagt, uitgeverij Gottmer.

Juryrapport:
Toegegeven, er zijn ergere dingen denkbaar, maar als je laatste pepermuntje verdwenen is, het pepermuntje dat je bewaard had voor als je er heel veel trek in zou hebben, dan is dat echt wel een kleine ramp.

Het overkomt Hanna als ze bij opa op bezoek is. Een dropje kan het verlies niet goedmaken. Opa denkt dat het pepermuntje misschien is weggerold naar de Foetsie-eilanden. Om het pepermuntje terug te vinden, zullen ze snel op reis moeten.

Maar lezer, kijk nog eens goed rond wat er zich allemaal in opa’s kamer bevindt. Veel van die voorwerpen gaan een rol spelen op de reis. Opa’s stoel doet dienst als boot, die door hem wordt voortgeduwd met zijn wandelstok. Als eerste komen ze aan bij een huisje – lijkt dat niet op de wandklok uit de kamer? – en als ze daar de weg naar Foetsie vragen, krijgen ze een nogal kortaangebonden antwoord.

Weet ik niets van… ik kom van de Zwitserse Alpen.’ De theekopjes op de volgende tussenstop kwebbelen als een stelletje buurvrouwen. Bij de theelepeltjes krijgen ze te horen hoe het hun familie op reis vergaan is. Eigenlijk is de goudvis nog het meest behulpzaam, die biedt hen een lift aan op zijn rug. Hij vindt het fijn dat hij zich nuttig kan maken: ‘Meestal zwem ik maar wat doelloos rond.’

Maar Foetsie blijft onbereikbaar en ze staken de reis. Weer terug in de nu wat ontredderde kamer. Opa biedt Hanna nog maar eens een dropje aan en zegt dat het haar pepermuntje is, bruin geworden van de zon en zoutig van het zeewater. Hanna is niet overtuigd maar neemt nog een dropje, en nog een en op den duur smaken ze nog lekkerder dan een pepermuntje. En dan stopt opa het laatste dropje in zijn mond.

Misschien is het even wennen aan de illustraties, maar dat is gauw gebeurd. Dan slepen de tekst en de illustraties, die een onlosmakelijk geheel vormen, de lezer mee. Dompelen hem onder in een weldadig bad van fantasie dat het alledaagse bijzonder maakt. En dat pepermuntje waar het allemaal om begonnen is? Kijk maar aan het einde van het verhaal. Dat loopt vrolijk rond op Foetsie.

Kwijt Weg Foetsie – Lisa Boersen
Prentenboek, hardcover,28 pagina’s, Gottmer
Bestel dit boek hier via Bol.com>>>

Lees ook:
Laat kinderboeken zwerven!
Garfield weer op tv
Vakantie stress

Share

About Vera

veradekkers@hotmail.com'

Check Also

Een tegen allen, leven in groep of (bijna) helemaal in je eentje

Ik ben 43 jaar en nog steeds dol op prentenboeken. Jarenlang ben ik juf van …

Share
Share