De Poolster

poolster-coverDe Poolster draait om de Poolse Ida die op haar tiende, vlak voor de val van de Muur, met haar moeder naar Nederland verhuist. In een snel veranderend Europa met plotseling opgeheven grenzen, moet ook Ida’s geboorteland in een sneltreinvaart de overgang naar het kapitalisme maken. Ondertussen valt in Nederland, tot Ida’s woede en verdriet, haar moeder langzaam ten prooi aan een ongrijpbare vorm van waanzin.

Deze nieuwe werkelijkheid dwingt Ida in rap tempo zelfstandig te worden. Met vallen en opstaan weet ze zich een weg te banen naar een volwaardig bestaan. Ida’s zoektocht naar de persoon die ze graag zou willen zijn verandert haar kijk op de wereld drastisch en dat stelt haar uiteindelijk in staat gelukkig te worden, want soms moet je een wereld achterlaten om een nieuwe in te kunnen stappen.

Recensie:
Ik moet eerlijk toegeven dat ik de eerste hoofdstukken met pijn en moeite heb gelezen. Het verhaal is in de ik-vorm geschreven en komt nogal over als een feitelijke beschrijving. Er zit geen levendigheid in het verhaal, het ademt gewoon niet echt. Ik heb het gevoel dat ik bij een saaie geschiedenisles zit waarbij de leerkracht op zeer monotone wijze praat. Hierdoor heb ik niet echt het gevoel in het verhaal te zitten. Gedachten dwalen snel af en ik moet me er echt toe zetten dat ik blijf lezen. Kennelijk wen ik er op een gegeven moment een beetje aan, want ik merk dat het me minder moeite kost om mijn gedachten bij het boek te houden.

Het verhaal over het leven van de jonge Ida is heftig en er gebeurt steeds wel iets. Dit maakt dat het verhaal niet saai wordt. Toch mis ik een bepaalde emotie die het boek “echt” maakt. Wanneer ik het boek weg leg, is het verhaal ook uit mijn hoofd. Het laat geen indruk op mij achter die je wel verwacht bij dit soort materie. Persoonlijk vind ik dit een gemiste kans. Zo’n boek zou je echt aan het denken moeten zetten; je laten beseffen dat we ons soms druk maken om onbenulligheden… Dat doet het dus niet en dat vind ik jammer.

de poolsterAnna Chojnacka beschrijft in De Poolster een verhaal dat deels op haar eigen leven is gebaseerd. Als lezer krijg je een kijkje in het leven van iemand die in Polen woonde en verhuisde naar Nederland. Slechts een half jaar na haar vertrek uit Polen, valt de Berlijnse Muur en verandert haar geboorteland zienderogen.

Maar dat is niet het enige turbulente wat Ida meemaakt. Haar moeder wordt depressief en daardoor komen er veel verantwoordelijkheden op haar schouders terecht. Geen gemakkelijk jeugd, maar Ida weet zich staande te houden.

Een mooi verhaal over het turbulente leven van de jonge Ida, alleen jammer dat er niet meer levendigheid in het verhaal zit zodat het echt bij je blijft.

De Poolster – Anna Chojnacka
Roman, 256 pagina’s, Luitingh-Sijthoff
Bestel dit boek hier via Bol.com >>>>

Share

About Irene Kalsbeek

ickalsbeek@gmail.com'
Trotse, alleenstaande mama van een dochter van acht. Hobby's: wandelen, lezen, creatief bezig zijn, scrappen, koken... en een passie voor schrijven! Twee dagen per week ben ik op school te vinden als overblijfmedewerkster bij de Tussenschoolse Opvang.

Check Also

De verloren verteller

Ik houd van lezen. En ik houd van boeken, gewoon, papieren boeken. En sommige boeken …

Share
Share