Je plaats in het gezin

Linda Blair beschrijft hoe je plaats in het gezin van invloed is op de vorming van je karakter tijdens je jeugd, op de keuzes tijdens je volwassen leven en op je relaties met anderen. Wat betekent het om de oudste, de middelste, de jongste of enig kind te zijn? Wat als er veel of juist weinig leeftijdsverschil zit tussen jou en je broers of zussen? Wat is de invloed van een grote of juist kleine familie? Wat betekent het om broers te hebben of juist zussen, wat als je tweelingen bent, wat is de invloed van stiefbroers en “zussen? Deze vragen en nog veel meer komt aan bod in dit boek.

In een pakkende en vlotte stijl verklaart Linda Blair herkenbare situaties en verhoudingen. Als lezer kun je jezelf, maar ook je familieleden en je partner, herkennen en beter begrijpen. De auteur verklaart tevens waarom je steeds dezelfde patronen tegenkomt in je relaties met anderen en geeft je handvatten om hiermee om te gaan.

Recensie:
Je plaats in het gezin is in twee delen opgedeeld. In het eerste deel wordt besproken wat de vier belangrijkste plaatsen in het gezin zijn. In deel twee wordt besproken welke andere belangrijke invloeden op je karakter er zijn.

De vier belangrijkste plaatsten in het gezin wordt onderverdeeld in het oudste kind, het middelste kind, het jongste kind en het enig kind.  Elk kind wordt op dezelfde wijze uitgediept en uitgelegd. Eerst een inleiding erover, dan wat de typische kenmerken zijn, gevolgd door een case study met uitleg wat de ervaring oer deze case study zegt. Als laatste wordt het in een notendop weer gegeven. Dit vind ik zelf zeer prettig, omdat je het dan even kort en vlug terug kunt lezen hoe het ook alweer zat.

Andere belangrijke invloeden op je karakter kunnen je ouders, broers en zussen, ingrijpende veranderingen in het gezin, andere belangrijke relaties, temperament versus ervaring – de nature-narture-kwestie zijn.
In deel twee wordt hier dieper op ingegaan. Ook hier zijn case study’s beschreven.

Je plaats in het gezin is duidelijk beschreven in begrijpbare taal. Vaak  lees je in zulke boeken moeilijke termen die niet iedereen zal begrijpen. Sommige punten waren voor mij herkenbaar en anderen helemaal niet. Maar dat zul je toch houden. Zeker een aanrader om te lezen.

Je plaats in het gezin -> Linda Blair
Opvoedboek, Paperback, 207 pagina’s, Forte uitgevers.
Bestel dit boek hier via Bol.com >>>

About Redactie

redactie@trotsemoeders.nl'
De redactie van TrotseMoeders schrijft over algemene onderwerpen, vaak op basis van een nieuws uit andere bronnen of persberichten. In deze artikelen worden over het algemeen geen eigen meningen, stellingen of reviews gegeven.

Check Also

De kleine koning(in)

Alle ouders krijgen ermee te maken: de peuterpuberteit. Peuters die driftbuien krijgen – bij voorkeur …