31 weken zwanger


karinvandewielfotografieJe baby
Je baby is alweer 38 cm lang en weegt zo’n 1800 gram. Een heel kindje al! Dat betekent ook dat zijn bewegingsruimte steeds minder groot wordt en jij de schoppen tegen je ribben als steeds pijnlijker kunt gaan ervaren. Je kindje is nu bijna helemaal ‘af’. Toch moet hij nog wel even lekker blijven zitten waar hij zit, want buiten de baarmoeder kan hij zijn lichaamstemperatuur nog niet vasthouden en ook is zijn weerstand nog niet voldoende opgebouwd. Wel zijn de hersentjes nu zover ontwikkeld dat ze de ademhaling en de spijsvertering onder controle hebben en dat is heel belangrijk.

Je lijf
Je hebt inmiddels in plaats van de gebruikelijke 5 liter, nu 7 liter bloed. En je hart moet dat allemaal maar rond pompen. Een hele klus inderdaad; het is niet voor niets dat ze zeggen dat zwanger zijn topsport is. Die extra hoeveelheid bloed komt voornamelijk doordat je meer vocht aanmaakt, je bloed is dus eigenlijk gewoon dunner dan normaal. Al dat extra vocht is nodig voor de verslapping en het rekken van de weefsels, zodat je kindje straks soepel door het geboortekanaal kan om geboren te worden. Voor jou kan het wel vervelend zijn. Je krijgt dikkere benen en voeten en soms zie je het zelfs in je gezicht. Om je benen en voeten wat te verlichten kan je een voetenbad nemen of met je benen omhoog gaan zitten. Verder is het enige wat echt helpt bevallen, maar dat is nu nog maar even beter van niet. Als je heel veel vocht vasthoudt is het raadzaam om even naar je verloskundige te gaan om te laten checken of je geen zwangerschapssuiker hebt.

Carpaal Tunnel Syndroom
Nog zo’n vervelende zwangerschapskwaal is CTS (carpaal tunnelsyndroom), veroorzaakt door vochtophoping in je pols. Het speelt vooral ’s nachts op en kan behoorlijk zeer doen. Na de bevalling gaat het weer vanzelf over, hoewel dat nog wel een paar weken tot maanden kan duren. Ook de vermoeidheid van het eerste trimester is weer helemaal terug. Zorg in deze laatste periode extra goed voor jezelf, eet gezond en neem voldoende rust, smeer je huid lekker in met olie en laat je veelvuldig masseren. Maar ga ook regelmatig naar buiten, frisse lucht doet vaak wonderen.

Yoga
Ook zwangerschapsyoga kan in deze tijd heel prettig zijn. Niet alleen om aandacht te besteden aan je lijf en om jezelf in een goede conditie te houden, maar ook om je voor te bereiden op de bevalling. Want hoewel de bevalling een natuurlijk gegeven is, en de vrouw van nature heel goed in staat is om een kind te baren, spelen onzekerheid en angst toch vaak een grote rol. Tijdens een cursus zwangerschapsyoga word je geleerd hoe je je lichaam zoveel mogelijk kunt ontspannen en hoe je je ademhaling het beste kan inzetten tijdens de bevalling. Natuurlijk hoef je niet voor yoga te kiezen, er zijn volop andere manieren om je goed voor te bereiden op de bevalling. Zo is er zwangerschapsgymnastiek en kan je voor een bewustere houding terecht bij het Mensendieck. Bevallen kan zelfs hip zijn, zo laat de site van hotmamas zien.

 

Kinderopvang
Als jij en je partner allebei (parttime) werken, zul je straks kinderopvang nodig hebben. Als je dat nog niet hebt geregeld, is het raadzaam dat zo snel mogelijk te doen, want overal zijn lange wachtlijsten. Soms wel van 2 jaar! In Nederland kun je uit verschillende soorten opvang kiezen. Zo kan je opa en oma vragen om een dag op je kindje te passen, een betaalde oppas aan huis nemen of je kindje overdag bij een gastouder onderbrengen. Ook kan je je baby, vanaf 3 maanden, naar de crèche brengen. Bij de crèche gaat het dan meestal om hele dagen, daar zijn ze ook op ingericht. De kindjes eten samen en gaan ’s middags vaak nog slapen. Sommige creches bieden zelfs een warme maaltijd aan. De groepen op een creche zijn ingedeeld in verticale groepen, met kindjes van dezelfde leeftijd, of in horizontale groepen, van 0 tot 2 jaar en van 2 tot 4 jaar. Ook kan je ervoor kiezen om, als je kindje 2 is geworden, hem 1 of meerdere dagdelen naar de peuterspeelzaal te brengen.

Lees ook:
30 weken zwanger
32 weken zwanger
Alle 42 weken van je zwangerschap op een rijtje >>>

About Hanneke Blanksma

hannekeblanksma@hetnet.nl'