Zakgeld geen goede leerschool voor kinderen

Veel kinderen krijgen zakgeld van hun ouders. De leeftijd waarop vaders en moeders beginnen met zakgeld geven varieert, maar op een gegeven moment krijgen de meeste kinderen wel een zakcentje van pa en ma. Zo leren ze tenminste met geld om gaan, is het meest gehoorde argument voor ouders. Jarenlang werd hier ook niet aan getwijfeld. Echter is uit nieuw onderzoek gebleken dat kinderen die werken voor hun geld, later juist verstandiger om gaan met geld. Kunnen we het als ouder dan ook nooit goed doen?

Onderzoek
Het onderzoek van  The Telegraph richtte zich op kinderen tussen de elf en vijftien jaar. Aan de jongens en meiden werd gevraagd of ze zakgeld van hun ouders kregen of dat ze een baantje hadden om geld te verdienen. Daarna werd naar het uitgavepatroon gekeken. Wie gaf direct het geld uit en wie zette (een deel) van het zakgeld opzij voor later. De uitkomst was opvallend, kinderen die zelf het geld hadden verdiend, spaarden vaker voor een latere aankoop. De zakgeld kinderen bleken in veel gevallen het geld direct uit te geven. Hoe meer geld een kind zomaar kreeg, des te sneller werd het uitgegeven. Tevens bleek uit het onderzoek dat ook voor sparen geld: jong geleerd is oud gedaan. Maar betekend dat ook dat we allemaal onze kinderen het zakgeld moeten ontzeggen?

Er is natuurlijk helemaal niets mis met zakgeld, maar als ouder moet je wel letten op de hoeveelheid die je geeft. Van zomaar een groot geldbedrag krijgen, blijken kinderen niet veel te leren. Het is ma

kkelijk en er ontstaat een soort afhankelijkheid van de ouders. Je geeft eigenlijk de verkeerde boodschap aan je kind mee: namelijk dat geld altijd wel voor handen is. Zeker als je je wel eens laat verleiden iets extra’s te geven als je kind net wat geld te kort komt… Werken voor het geld geeft een kind meer besef van het feit dat je iets moet doen voor je geld en dat het niet iets is dat zomaar uit de lucht komt vallen. Maar ja, in Nederland zijn er duidelijke regels voor kinderen en werken.

Wanneer mogen kinderen werken?
Kinderen mogen niet zomaar werken. De minimum leeftijd is dertien jaar en dan is het meest bekende en legale baantje toch een krantenwijk. Ook dit is met restricties, want dertien en veertien jarigen mogen geen dagblad bezorgen; wel weekbladen en folders. Pas vanaf vijftien jaar mag een kind ook dagbladen bezorgen, maar ouders moeten het arbeidscontract mede ondertekenen en een kind mag voor zes uur in de ochtend niet aan het werk zijn. Pas vanaf hun zestiende levensjaar zijn kinderen vrij in het bezorgen van kranten, mist het schoolwerk er niet onder lijdt. Makkelijk gezegd dus dat kinderen moeten werken voor hun geld, maar daar kun je dus pas na dertien jaar mee beginnen… Toch kun je als ouder ook wat eerder je kind bijbrengen dat je moet werken voor je geld. Een klein klusje in of rond het huis doen is prima te combineren met een zakcentje. Laat ze het gras maaien, de tuin bladvrij maken in de herfst of laat ze de auto wassen (vinden ze vaak ook erg leuk). Als beloning voor het werken krijgen ze dan een (vooraf afgesproken) bedrag. Bedenk als ouder goed welke klusjes je wilt dat ze kunnen doen voor geld en geef ook niet voor elke hulp die ze geven geld. Anders ruimen ze straks zelfs hun kamer niet meer op, tenzij ze er voor betaald worden en dat kan niet de bedoeling zijn.

Share

About Irene Kalsbeek

ickalsbeek@gmail.com'
Trotse, alleenstaande mama van een dochter van acht. Hobby's: wandelen, lezen, creatief bezig zijn, scrappen, koken... en een passie voor schrijven! Twee dagen per week ben ik op school te vinden als overblijfmedewerkster bij de Tussenschoolse Opvang.

Check Also

Vijf tips om een vakantie bij elkaar te sparen

Na twee jaar corona kunnen we eindelijk weer zorgeloos op vakantie. Je kunt de vakantie …

Share
Share